Componist van filmmuziek gaat droom waarmaken in Hollywood

EMMELOORD • Di 26 juli 2022 | 6:24 • Dinsdag 26 juli 2022 | 6:24

Componist Jaco Mulder stapt binnenkort in het vliegtuig om in het Amerikaanse Los Angeles zijn grootste droom uit te laten komen. De 56-jarige Mulder gaat naar Hollywood om daar in de beroemde Silent Zoo-geluidsstudio zijn eigen filmmuziek te dirigeren.

De Emmeloorder vertrekt naar Hollywood op uitnodiging van Cinematic Composing.com. Dat is een gerenommeerd Amerikaans instituut waar professionele componisten van filmmuziek cursisten begeleiden die op hoog niveau willen leren componeren. Jaco Mulder deed de afgelopen 6 maanden mee aan de online cursus filmcompositie. Hij werd, samen met 19 andere cursisten van over de hele wereld, geselecteerd om die cursus te doen.

Tijdens de cursus kreeg hij meerdere opdrachten om filmmuziek te schrijven voor allerlei genres, zoals drama, actie, fantasy en romantiek. Mulder kreeg bijvoorbeeld filmbeelden opgestuurd zonder geluid. Het was dan aan hem om daar de muziek bij te componeren. Zijn inzendingen werden dan beoordeeld door de componist van de originele filmmuziek of door de regisseur van de film. Zo schreef Mulder zijn eigen muziek bij de films Spiderman 3 en de animatiefilm Ratatouille.

Unieke kans
Wat Mulder tijdens het volgen van de cursus niet wist, was dat hij aan het einde van de cursus een uitnodiging zou krijgen van de organisatie om naar Los Angeles te komen. "Ik mag daar mijn eigen filmmuziek komen dirigeren voor het Hollywood Symphony-orkest om daar het stuk live op te nemen", zegt Mulder. "Dat is echt een droom die uit komt. Dit is een kans die je maar één keer in je leven krijgt."

Mulder heeft een achtergrond als muziekdocent op het voortgezet onderwijs. En hij is actief als dirigent van meerdere koren. Die ervaring komt Mulder nu goed van pas. "Ik bespeel meerdere instrumenten maar ik heb ook ervaring als dirigent." Dat betekent nu dat hij niet alleen zijn eigen muziek mag komen dirigeren in Amerika. Meerdere andere deelnemers aan de cursus filmcompositie hebben Mulder gevraagd of hij ook hun composities daar wil begeleiden als dirigent.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel