Burgemeester Urk: 'Sanering treft het hele dorp'

URK • Vr 29 juli 2022 | 6:03 • Vrijdag 29 juli 2022 | 6:03

De plannen om viskotters te saneren hebben niet alleen gevolgen voor individuele vissers, maar voor heel Urk. Dat zegt burgemeester Cees van den Bos. Hij wil met minister Henk Staghouwer van Visserij afspraken maken over de gevolgen voor zijn dorp.

"Dit raakt de hele gemeenschap Urk", reageert Van den Bos. De burgemeester verwacht dat de sanering effect heeft op de visveiling, de toeleveranciers, het onderwijs en andere beroepen. "Hier gaan banen wegvallen, hier gaan ontslagen vallen."

Psychische gevolgen
Daarnaast wil burgemeester Van den Bos meer aandacht voor de psychische gevolgen bij de stoppende vissers. Want van generatie op generatie wordt het visbedrijf doorgegeven. "En jij bent diegene die dat bedrijf dan niet meer voort kan zetten. Dat is echt een knauw die aan hen gegeven wordt."

"We moeten nadenken over de gevolgen voor het dorp en ook hoe we dat kunnen oplossen met elkaar", zegt de burgervader. Zo wordt onder meer gekeken naar een financiële compensatie voor het dorp, maar ook voor andere oplossingen staat Van den Bos open. Het belangrijkste voor hem is dat er een oplossing komt: "Ik wil dat men erkent dat dit verder gaat dan de individuele visser."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel