Dierenasiel overspoeld met konijnen: "Geen idee waar we ze moeten laten"

ALMERE • Za 30 juli 2022 | 16:02 • Zaterdag 30 juli 2022 | 16:02

Het Dierenasiel Almere wordt de laatste weken overspoeld door konijnen. Zo'n 65 stuks zitten er nu. Voor die aantallen is eigenlijk helemaal geen ruimte. Om toch alle konijnen een plek te geven, zijn ruimtes omgebouwd.

"Hier zitten normaal honden, maar ze zijn niet in gebruik. Dus hebben we het om moeten toveren tot konijnenrennen", vertelt Melanie Stomphorst van het Dierenasiel.

Coronapiek
Dit jaar is er sprake van een piek in het aantal konijnen dat opgevangen wordt. Het is waarschijnlijk een gevolg van het feit dat ten tijde van corona meer huisdieren aangeschaft werden. Veel van de dieren komen bij het asiel terecht nadat ze ergens in de natuur gedumpt zijn.

Wat ook meespeelt is dat mensen konijnen op een gegeven moment zat worden, zo denken ze bij het asiel. Stomphorst: "Mensen hebben zoiets van: te veel tijd, te veel schoonmaakwerk, het ruikt misschien niet lekker: dus 'oh jee', waar ben ik aan begonnen."

Ineens voortplanten
Ook de zomervakantie speelt vermoedelijk een rol. Alle reguliere opvangplekken zitten vol en dus gaan mensen sneller over tot het dumpen van hun konijn als ze op vakantie gaan. Daarnaast kunnen mensen verrast worden als hun konijnen zich ineens voort gaan planten. "Mensen nemen een konijn als ze heel klein zijn. Dan is het niet helemaal duidelijk of het een mannetje of een vrouwtje is. En dan uiteindelijk blijkt het een mannetje én een vrouwtje te zijn. Die planten zich natuurlijk voort", zegt Stomphorst.

Bij het Dierenasiel Almere hopen ze dat dit ophoudt, én dat er nieuwe eigenaren worden gevonden voor de konijnen die nu in het asiel zitten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel