Gastgezin zoekt nieuwe plek Oekraïense vluchtelingen: "Liefst in de buurt"

TOLLEBEEK • Di 2 augustus 2022 | 8:13 • Dinsdag 2 augustus 2022 | 8:13

De familie Visser uit Tollebeek vangt al sinds begin maart een gezin uit Oekraïne op, maar zoekt nu een nieuwe plek. Dat is nodig omdat de garage van het gezin niet voldoet voor de winter. Marjan Visser hoopt op een locatie in de buurt: "We zijn van ze gaan houden, je wil ze dus niet zo ver weg hebben."

De garage kan niet goed worden verwarmd en dat is nu nog geen probleem, maar dat wordt het wel in de winter. Het gezin uit Oekraïne bestaat uit vader Oleksander en moeder Tetiania met twee kinderen. De jongste van twee heeft een nierziekte, daarom is een verblijf met goede verwarming extra belangrijk.

Niet naar Zeeland
In principe zou de familie Visser het gezin 'terug kunnen geven' aan de gemeente. Dan moet de gemeente opzoek naar een nieuwe plek en dat is niet wat de familie wil: "Dan plaatsen zij ze in een opvang waar plek is. Maar dat kan net zo goed in Zeeland zijn."

Dat is om meerdere redenen niet ideaal. "Vader heeft hier werk gevonden waar hij het naar zijn zin heeft. Het oudste kind (11) is al een keer uit zijn vertrouwde omgeving gehaald en begint nu langzamerhand zijn draai hier te vinden, ook op school."

Goede verwarming
De nieuwe locatie moet een goede verwarming hebben en het liefst een eigen kookvoorziening. "Voor de jongste moet apart gekookt worden, soms meerdere keren per dag. Dat heeft te maken met dat ze een speciaal dieet volgt. Ze kan niet zomaar mee-eten met de pot."

Tot nu toe zoekt de familie vooral naar een plek in de polder. "Zodat wij ook een beetje contact kunnen houden. Als dat niet kan dan is het niet anders, maar we hopen het wel."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel