Urker partijen kloppen bij landelijke fracties aan vanwege saneringsregeling

URK • Wo 3 augustus 2022 | 11:33 • Woensdag 3 augustus 2022 | 11:33

De ChristenUnie en het CDA op Urk hebben hun landelijke fracties een brandbrief gestuurd vanwege de voorgestelde saneringsregeling voor vissers. De partijen in de Urker gemeenteraad vinden het oneerlijk dat vissers hun visrechten zouden moeten inleveren zonder dat daar een compensatie tegenover staat. Ook moeten vissers die door willen duidelijkheid krijgen over een innovatieregeling, vinden de fracties.

De twee partijen in de Urker gemeenteraad zeggen het belang van de saneringsregeling voor Noordzeevissers te onderschrijven. Volgens hen is het de enige manier om een nieuwe toekomst te vinden vanwege Brexit, maar ook door de hoge brandstofprijzen, ruimte voor wind op zee en het verbod op pulskor. Zij zeggen de huidige plannen alleen niet eerlijk te vinden: de ingeleverde kotter wordt wel gecompenseerd, maar voor de investeringen in het visquotum volgt niets. Ook hebben vissers momenteel geen idee of verduurzamen of stoppen de beste optie is, zeggen de twee fracties.

Overleg
ChristenUnie en CDA pleiten voor een continue dialoog tussen visserij en overheid. Daarin zien de twee partijen een rol weggelegd voor Bestuurlijk Platform Visserij, waarin provincies en gemeenten met visserijgemeenschappen vertegenwoordigd zijn. Dat moet ook leiden tot een compensatie voor het dorp Urk omdat de visserijgemeenschap als geheel geraakt wordt, vinden de fracties. "Aan het visserijbedrijf zitten allerlei andere activiteiten vast, zoals de visafslag", zegt Willem Foppen (CDA). "Daar zal ook een stukje compensatie tegenover moeten staan zodat ook aan die mensen een stukje perspectief geboden kan worden."

Voor de gevolgen van de sanering op Urk vroeg burgemeester Cees van den Bos vrijdag al aandacht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel