Regionale afdelingen LTO verbaasd over landelijk bestuur: 'Vertrouwen geschaad'

FLEVOLAND • Wo 3 augustus 2022 | 16:13 • Woensdag 3 augustus 2022 | 16:13

De Flevolandse tak van LTO Noord is verbaasd dat het landelijk bestuur van LTO in gesprek gaat met Johan Remkes over de stikstofproblematiek. Dat schrijven de afdelingen Noordoostpolder -Oostelijk- en Zuidelijk Flevoland in een brandbrief aan het landelijk bestuur. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak zei vorige week in gesprek te willen over het stikstofbeleid van het kabinet. Dit na eerdere uitspraken van hem waarbij hij zei dat bij het gesprek niks te halen valt.

Het plotselinge aanschuiven van Van der Tak is voor de regionale afdelingen een grote verrassing. "Wij vinden de wijze waarop deze stap naar buiten gebracht is schadelijk voor het vertrouwen in LTO", aldus de afdelingen in de brief. Veel LTO-leden zouden de lokale afdelingen vragen hebben gesteld over dit plotselinge besluit van LTO. De regionale afdelingen zeggen zelf ook niet gehoord te zijn bij dit besluit.

De afdelingen in Flevoland hopen dat het landelijk bestuur 'de rug recht houdt' bij het gesprek. Ook doen de Flevolandse afdelingen de dringende oproep om samen te werken met andere agrarische belangenorganisaties. Met hen moet gezamenlijk besloten worden of de gespreken na vrijdag voortgezet moeten worden.

Ongerustheid in de sector
Volgens Jaap Lodders van LTO Noord afdeling Zuidelijk Flevoland is het nu afwachten wat er uit het eerste gesprek gaat komen. Lodders, zelf oud VVD-politicus, heeft een aantal keren contact gehad met andere VVD'ers over de ongerustheid in de agrarische sector. Jaap Lodders is nog lid van de VVD al heeft hij wel moeite met het huidige beleid.

Verschillende agrarische belangenbehartigers, waaronder LTO, gaan woensdagavond met elkaar in vooroverleg. Zij komen bij elkaar om te praten over de uitnodiging om met bemiddelaar Johan Remkes in gesprek te gaan over de stikstofproblematiek. Zeewoldenaar Jeroen van Maanen schuift bij de gesprekken aan namens de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. Volgens hem is het belangrijk dat de organisaties de eenheid in de sector onderstrepen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel