Uitvaartbegeleider: 'Wees eerlijk over de dood tegen kinderen'

ALMERE • Vr 5 augustus 2022 | 16:48 • Vrijdag 5 augustus 2022 | 16:48

"Het is belangrijk om eerlijk te zijn over de dood tegenover je kinderen. Ook al willen ouders een boodschap hierover op een bepaalde manier overbrengen, de dood is nu eenmaal onomkeerbaar. Praat je over de dood, breng dat dan vooral op een rustige manier en neem de tijd." Dat adviseert uitvaartbegeleider Marianne van Bennekom van Purper Uitvaartzorg Almere.

Van Bennekom heeft in haar werk meegemaakt dat ouders een bepaald idee hebben over de dood, wat gepaard gaat met angsten. Soms nemen ze hun kinderen hierin mee.

'Houd kinderen niet voor de gek'
Maar een kind heeft juist allerlei vragen, en is nieuwsgierig. "Probeer daar aandacht aan te besteden", aldus Van Bennekom. "Kinderen moet je niet voor de gek houden."

Zo maakte de uitvaartbegeleider mee dat kinderen de kist van hun oma wilden beschilderen voor de uitvaart. Dat vonden de ouders prima, maar de kist moest wel dicht blijven. Anders wordt het te eng, zo vonden de ouders.

Nabestaanden positief
Onder begeleiding van Van Bennekom ging de kist tóch open. Haar kleinkinderen gaven kusjes, legden tekeningen neer, raakten haar aan en lakten de nagels van hun oma. "Maar daar moet je wel een middag voor uittrekken. Hun opa zei na afloop nog tegen mij: jij bent goud waard. Daar word ik heel blij van."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel