'Reismaatjes' gezocht om jongeren met een beperking op weg te helpen

ALMERE • Vr 5 augustus 2022 | 17:10 • Vrijdag 5 augustus 2022 | 17:10

Kinderen met een beperking uit Almere zelfredzamer maken, door ze zelfstandig van A naar B te leren gaan. Dat is het doel van Reismaatjes, een initiatief van Stichting MEE waarbij vrijwilligers kinderen met een beperking helpen deelnemen aan het verkeer. Nadat het project twee jaar door corona op een laag pitje heeft gestaan, is de stichting nu hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

"We proberen bij aanvang van het nieuwe schooljaar een goede start te maken", zegt Puck Gerritsen van de stichting. Maar het vinden van genoeg vrijwilligers valt nog niet mee. "De arbeidsmarkt is behoorlijk overspannen, en dat merken wij ook", zegt ze. "Maar zo langzamerhand druppelen de aanmeldingen binnen. We willen snel van start, en dat is wat mij betreft in september."

"Een traject duurt zes tot acht weken", vertelt Gerritsen. In die tijd oefenen een reismaatje en een kind samen om zelfstandig een route af te leggen. Soms is twee keer oefenen genoeg, soms duurt het wat langer. "Van de vrijwilligers verwachten we vooral dat ze enthousiast zijn om de kinderen te helpen."

Het gaat om zelfvertrouwen
Gerrit Paans is zo'n enthousiaste vrijwilliger. Hij is al jaren reismaatje. "Zes jaar geleden ben ik met pensioen gegaan", vertelt hij. "Ik moest wat met mijn vrije tijd gaan doen, en dit is een goede manier om die te besteden. Het is heel dankbaar werk."

Hoe Paans de kinderen met een beperking op weg helpt, verschilt van kind tot kind. Soms gaan ze met de fiets, soms leert hij ze met de bus te gaan. Een aantal kinderen kon in eerste instantie helemaal nog niet fietsen. "Maar ik leer ze geen fietsen", zegt hij. "Ik leer ze vooral zelfvertrouwen. Op het moment dat ze zelfvertrouwen hebben, kunnen ze ook zelfstandig op weg."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel