Urkerdag groots gevierd op Overijsselse camping

URK • Za 6 augustus 2022 | 15:17 • Zaterdag 6 augustus 2022 | 15:17

Urker vlaggen, klederdracht en heel veel vis. Het lijkt een rustige zaterdag op Urk of Urkerdag, maar dat is niet zo. Want op een camping in plaatsje Diffelen in Overijssel, is er een speciale visserijdag georganiseerd.

Het idee komt van Albert de Borst. De Urker komt al 26 jaar op deze camping. "Het is eigenlijk een soort uit de hand gelopen hobby", zegt hij. Ondertussen haalt hij opnieuw een voorraad zalm uit het pekel. "Het begon ooit met een visje roken bij m'n caravan, maar die geur ging al snel de camping over."

Sinds 2010 pakt hij het groter aan. Nu staan er vuurtorens, hangen er visnetten en loopt iedereen rond in Urker klederdracht. Ook zijn er andere kraampjes en verandert de anders zo rustige camping in een winkelstraat op een zaterdagmiddag in een grote stad.

'Ze trekken je mee'
Een trotse campingeigenaar staat daar naar te kijken. "Wat zo leuk is aan de Urkers is de ongelooflijke gemoedelijke sfeer die ze met zich meebrengen. Ze trekken je echt mee hun wereld in op Urk en dat is heel leuk om mee te maken", zegt Aaron Stapel.

Ook bezoekers zijn erg te spreken. "Wij komen uit Vroomshoop en we wisten dat er hier een soort Urkerdag was, dus daar zijn we speciaal voor gekomen." Ook zit er een ander Urks gezin op de camping: "Wij weten wel hoe deze vis smaakt, en hij is erg goed." De Borst is zelf nog tussen de camping en Urk heen en weer gereden om de vis op te halen. "We zaten al op de camping. Deze vis is net gevangen, verser wordt het allemaal niet".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel