Jongeren mogen ontsnappen uit escaperoom in politiebus

TOLLEBEEK • Ma 8 augustus 2022 | 18:10 • Maandag 8 augustus 2022 | 18:10

Jongeren tussen de 13 en 25 jaar mogen deze week in de Noordoostpolder proberen te ontsnappen uit een politiebus. Een wagen is namelijk omgebouwd tot mobiele escaperoom.

De politie wil jongeren met de escaperoom bewust maken van cybercrime. Ze werden daarom maandag in Tollebeek uitgenodigd om de escaperoom te proberen. De jeugd krijgt twintig minuten de tijd om uit de bus te ontsnappen. Wijkagent Arjan de Vries zegt dat escaperoom een educatief karakter heeft. Jongeren moeten door middel van een aantal raadsels voorkomen dat naaktfoto's van een fictief meisje verspreid worden.

Actueel thema
Belinda van Keulen van welzijnsorganisatie Carrefour zegt dat het thema actueel is onder jongeren. "Ze zitten op sociale media, zoals TikTok, Instagram en Facebook en we merken dat jongeren er soms tegen problemen aanlopen wanneer ze pikante foto's met elkaar delen."

Chantagemiddel
Met de mobiele escaperoom willen ze de gevaren belichten. "Sextortion en sexting gebeurt veel en het is een beetje een vorm die qua drempel vrij laag ligt, dus de jeugd kan al vrij snel en eenvoudig naaktfoto's delen onderling", zegt Arjan de Vries. De wijkagent zegt dat het vrij makkelijk verkeerd kan gaan wanneer beelden gedeeld worden. "Wat we zien is dat het nog weleens in verkeerde handen komt en dat het dan als chantagemiddel gebruikt wordt. Dat willen we natuurlijk proberen zoveel mogelijk in te dammen, want dat heeft hele nare gevolgen.”

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel