Zeewolde: provincie moet opkomen voor de boeren

ZEEWOLDE • Ma 8 augustus 2022 | 19:21 • Maandag 8 augustus 2022 | 19:21

De gemeente Zeewolde roept de provincie Flevoland op om de landelijke stikstofregels niet zomaar op te volgen. In plaats daarvan moet de provincie in gesprek gaan met de agrarische ondernemers om tot een passende oplossing te komen. Dat schrijft het college van Zeewolde in een brief aan het provinciebestuur.

De stikstofplannen vormen een ernstige bedreiging voor de agrarische ondernemers in Flevoland, zegt de gemeente. De grootste zorg heeft het college over het gebrek aan perspectief voor de boeren. Daarnaast zijn er zorgen over de gevolgen voor de leefbaarheid op het platteland en voor de economische, sociale en culturele gevolgen voor Zeewolde. Het dorp heeft namelijk veel bedrijven die te maken hebben met de agrarische sector.

De provincie moet opkomen voor de boeren in de provincie, valt te lezen in de brief. "Er is een ongekend grote impasse ontstaan tussen kabinet, boeren en samenleving. Het is belangrijk dat deze impasse doorbroken wordt. Wij zien hierin een duidelijke rol voor u als provinciaal bestuur. De provincie wordt immers belast met het uitvoeren van deze wet. Een wet zonder draagvlak in de agrarische sector en met grote negatieve invloed op de leefbaarheid in onze gemeente." De brief is opgesteld na een gesprek tussen het college van burgemeester en wethouders en een aantal boeren in de gemeente.

Overigens heeft in juni een meerderheid van de Flevolandse Statenleden aangegeven dat de provincie vast moet houden aan de eigen plannen om de stikstofuitstoot te verminderen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel