Camper wint aan populariteit: meer kopers én meer bedrijven

FLEVOLAND • Di 16 augustus 2022 | 6:03 • Dinsdag 16 augustus 2022 | 6:03

Het aantal bedrijven in Flevoland dat zich bezighoudt met de verkoop, verhuur of onderhoud van campers blijft groeien. Telde onze provincie in 2017 nog 14 van dit soort ondernemingen, inmiddels zijn het er 34. Dat blijkt uit cijfers die de Kamer van Koophandel dinsdag heeft gepubliceerd.

Ook in de rest van Nederland is er sprake van een forse stijging. In 2017 telde het KVK Handelsregister een kleine 500 camperbedrijven. Anno 2022 zijn dit er ruim 800. Een toename van 78%. Vooral in Gelderland en Noord-Brabant zijn veel camperbedrijven actief. In deze twee provincies zit 34 procent van alle Nederlandse camperbedrijven.

Camperondernemingen in Nederland

© KVK
De stijging van het aantal bedrijven houdt verband met de groeiende populariteit van de voertuigen. In tweeënhalf jaar tijd is het aantal campers met 30 procent gestegen. Op 1 juli 2022 stonden er volgens brancheorganisatie BOVAG in Nederland 167.471 campers geregistreerd. Bijna 40.000 meer dan in januari 2020.

Schaarste
De populariteit wordt ook goed gemerkt bij Flevolandse bedrijven. Bij in- en verkoper CamperConsult in Dronten stonden voor de corona-pandemie wel eens 24 campers te wachten voor de verkoop. Zo'n grote voorraad is er nu niet, want de vraag is groot en het aanbod schaars.

"Je moet echt op het vinkentouw zitten nu om een camper te kunnen kopen", zegt eigenaar Robert Nederhoed. "Vroeger had je nog redelijk de tijd om na te denken en te onderhandelen. Maar tegenwoordig: als er iets aangeboden wordt, dan is de kans groot dat het binnen één of twee dagen verkocht is."

Het aantal mensen dat graag met een camper op vakantie gaat neemt dus behoorlijk toe, maar goedkoop is de aanschaf van een voertuig zeker niet. "De campers die ik aanbied, die zijn jong en hebben weinig kilometers gemaakt: dan zit je toch in een prijsklasse tussen de 60.000 en 100.000 euro." Gebruikte campers zijn niet alleen vanwege de prijs populairder dan een volledig nieuw exemplaar. De levertijd van nieuwe voertuigen is op het moment ook erg lang.

Camperbedrijven per provincie

© KVK

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel