Flevoland uitzichtloos voor alleenstaande huiszoekende 'Jan Modaal'

FLEVOLAND • Do 18 augustus 2022 | 13:16 • Donderdag 18 augustus 2022 | 13:16

Als 'Jan Modaal' een huis wil kopen in Flevoland, is dat volgens De Hypotheker uitzichtloos. Voor alleenstaande huizenkopers met een gemiddeld inkomen is het beschikbare woningaanbod in de provincie 0,1 procent van het aantal woningen. Daardoor krijgen singles nauwelijks nog een voet tussen de deur door de sterk gestegen woningprijzen en het schaarse aanbod.

Het gemiddelde inkomen in 2022 is volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) vastgesteld op 38.000 euro per jaar. Met dit salaris kun je als single, bij de huidige marktrente van 3,6 procent, een hypotheek krijgen van ongeveer 171.000 euro. Dit is veel minder dan vorig jaar, toen alleenstaanden met een modaal inkomen nog 188.000 euro konden lenen.

Volgens De Hypotheker is de kans op een koophuis voor modale eenverdieners zo klein omdat zij ook minder kunnen lenen dan vorig jaar. Dat komt door de gestegen hypotheekrente. Landelijk is slechts één procent van de woningen een optie voor deze groep, aldus de hypotheekadviseur.

'Positie verslechterd'
"Hoewel de huizenmarkt begint af te koelen en het totale woningaanbod is gegroeid, is de positie van 'Jan Modaal' verslechterd", zegt Henk van de Kolk, franchisenemer van De Hypotheker in Almere. "Dat geldt vooral voor singles, maar óók voor tweeverdieners met een modaal inkomen is het vrijwel overal in Nederland steeds moeilijker een betaalbare woning te vinden."

Hoewel de stijging van de hypotheekrente volgens Van de Kolk aan het afvlakken is, verwacht hij dat de kwetsbare positie van werkenden met een modaal inkomen op de huizenmarkt op korte termijn niet zal veranderen, mede door de stijgende huizenprijzen. "Inzetten op een verdere vergroting van de woningvoorraad heeft hierdoor nog meer aan belang gewonnen."

Landelijk
Flevoland staat samen met Noord-Brabant onderaan de lijst met een percentage van 0,1 procent aan beschikbaar aanbod voor eenverdieners. Utrecht volgt met 0,2 procent aanbod. In Limburg maakt Jan Modaal het meeste kans op een woning, gevolgd door Groningen en Zeeland. Het percentage van woningen die beschikbaar zijn voor tweeverdieners ligt wel hoger, zo blijkt uit de cijfers van De Hypotheker. 20,2 procent van de woningen in Flevoland is voor hen meer in zicht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel