Boeren gingen op Lowlands in gesprek en deelden appels uit: "Super positief!"

BIDDINGHUIZEN • Ma 22 augustus 2022 | 14:52 • Maandag 22 augustus 2022 | 14:52

De Flevolandse boeren die afgelopen weekend op Lowlands hun geluid lieten horen, kijken daar met tevredenheid op terug. Dat zegt loonwerker Job Rikken die zelf ook één dag het gesprek aanging met festivalbezoekers en gratis appels en wortels uitdeelde.

De boeren waren van tevoren met de Lowlandsdirectie in gesprek gegaan om een eigen plekje op het festival te bemachtigen. Uiteindelijk stonden de boeren met twee trekkers langs de looproute bij de festivalcamping. Volgens Rikken was er een positieve sfeer rond de actie: "Super positief. Eigenlijk maar één of twee hele negatieve reacties gekregen van mensen die over de bio-industrie begonnen. Maar die wilden vervolgens niet met ons om tafel."

Of de rest van de bezoekers open stonden voor een gesprek? "Ja, we drongen het natuurlijk niet op. Degene die er niet voor open stond, die liep door. En degene die dat wel wilde: daar hebben we mee gepraat en hebben we mee aan tafel gezeten. Veel juffen en docenten uit de Randstad bijvoorbeeld die vroegen wat ze in de lessen mee moesten nemen als het om boeren gaat", zegt Rikken.

Uit de gesprekken zijn meerdere afspraken ontstaan om een bezoekje te brengen aan een boerderij. Rikken sluit niet uit dat de boeren bij andere festivals langs komen om ook daar het gesprek met bezoekers aan te gaan.

Bij Lowlands deelden de boeren in totaal drie grote kisten met appels uit en een dozijn kratten met wortels. Bezoekers konden verkleed als 'protestboer' op de foto gaan.

Lowlands: we zijn een platform voor discussie
Voorafgaande aan het festival vertelde Lowlandsdirecteur Van Eerdenburg de reden waarom het de boeren ruimte had geboden voor hun actie: "Lowlands heeft als festival 'geen mening' over de stikstofdiscussie die reden is voor de boerenprotesten. We zijn een platform voor discussie waarbij we iedereen wel een keer aan het woord hebben gelaten, van Jan Marijnissen tot Geert Wilders."

Volgens de festivalbaas zijn de boeren in de omgeving van het festivalterrein in Biddinghuizen "zeer vredelievende mensen" en heeft de organisatie van Lowlands "altijd een hele goede relatie" met de agrariërs gehad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel