Proef in Almere: Paintballen tegen de eikenprocessierups

ALMERE • Wo 24 augustus 2022 | 21:31 • Woensdag 24 augustus 2022 | 21:31

Met een paintballgeweer de eikenprocessierups bestrijden? Dat kan. In Almere en 9 andere Nederlandse gemeentes wordt onderzocht of je op een natuurlijke manier de rupsen tegen kan gaan. Uit het geweer komen speciale balletjes met een stofje dat ervoor moet zorgen dat de vlinders niet meer gaan paren.

Een internationaal team van onderzoekers onder leiding van eikenprocessierupsgoeroe Silvia Hellingman heeft de methode ontwikkeld: "Het zijn biologisch afbreekbare balletjes met de seksgeur van vrouwelijke vlinders. Die vallen uit elkaar tegen de stam. De seksgeur van het vrouwtje blijft aanwezig. De mannetjes vangen de geur op met hun antennes en die raken knettergek. Ze kunnen zo door de bomen het bos niet meer zien en de vrouwtjes niet meer vinden. Het is dus eigenlijk anticonceptie voor de rupsen", aldus Hellingman.

Zelf de rups bestrijden
Wie de afgelopen weken door het bos in Almere Hout liep heeft ze misschien al wel gezien. De onderzoekers hebben daar meerdere bomen met de balletjes beschoten. Met deze nieuwe manier van bestrijden is het de bedoeling dat iedereen met een wapenvergunning de rupsen tegen kan gaan: "Je mag natuurlijk niet zonder vergunning in het openbaar met een paintballgeweer lopen. Maar het kan zomaar dat de Almeerse jagersvereniging kan helpen met de bestrijding. Of mensen thuis, want op eigen terrein heb je geen vergunning nodig."

Balletjes handgemaakt
Eerst moet er wel nog een slag gemaakt worden in het maken van de balletjes. Voor het onderzoek zijn namelijk meer dan 10.000 balletjes met de hand gevuld en in elkaar gedraaid. Teun Dekker, geurbioloog aan de Universiteit van Alnarp (Zweden) heeft de munitie samen met tientallen studenten gevuld: "Er zit nu nog echt heel veel werk in die speciale balletjes. Als de schutter mis schiet doet dat gewoon een beetje pijn…", aldus Dekker.

De resultaten van het onderzoek laten nog even op zich wachten. De eerste cijfers kunnen pas in 2023 gemeten worden. Als alles goed gaat, kan het zomaar zijn dat er in de aankomende jaren overal in Almere mensen met paintball geweren op bomen schieten.

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Yannick van de Wouw. Hij richt zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen uit Almere. Voor tips: yannick.van.de.wouw@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel