Willem Foppen wordt alsnog wethouder en mag bedrijf houden

URK • Za 27 augustus 2022 | 12:59 • Zaterdag 27 augustus 2022 | 12:59

Per 1 september wordt Willem Foppen alsnog wethouder in de gemeente Urk. Hij wordt dan geïnstalleerd tijdens een extra raadsvergadering. Eerder kon dat nog niet, omdat er sprake was van mogelijke belangenverstrengeling vanwege het bedrijf van Foppen. Nu zijn er maatregelen genomen waardoor de benoeming door kan gaan.

Foppen was in mei door het CDA aangedragen als beoogd wethouder. Foppen zou dan wel zijn bedrijf in juridische dienstverlening van de hand moeten doen, om te voorkomen dat er risico's van belangenverstrengeling zouden ontstaan. Maar het bedrijf verkopen is nu niet meer nodig, meldt Foppens partij CDA.

Wel zijn er andere afspraken, vertelt Willem Foppen: "Mijn bedrijf had toch wel wat zakelijke relaties binnen de provincie, waardoor op tal van terreinen de schijn van belangenverstrengeling zou kunnen ontstaan. De maatregel die nu genomen is dat ik met mijn bedrijf geen werkzaamheden meer uitvoer voor klanten in Flevoland". Hij geeft aan dat is geprobeerd om het bedrijf te verkopen, maar dat lukte niet.

'Strenge screening'
Tijdens de formatie na de gemeenteraadsverkiezingen in maart zijn de kandidaat-wethouders gescreend door een integriteitsbureau. "Die zijn wel behoorlijk streng geweest", zegt Foppen nu. "Wat strenger dan dat we zelf waren." De politicus was zich er namelijk al wel van bewust dat zijn bedrijf een mogelijk probleem zou opleveren als hij wethouder wilde worden.

"De klanten uit de gemeente Urk had ik vóór de verkiezingen al overgedragen, dat was allemaal geregeld", legt Foppen uit. "Wij hadden het idee: als ik wethouder ben, nemen we de tijd om klanten uit de provincie geleidelijk uit te faseren". Maar dat bleek dus niet voldoende. "Het probleem is dat er niet echt duidelijke wettelijke criteria zijn wat wel en niet mag, dus zo'n bureau moet zelf een afweging maken".

Geen twijfel
Foppen heeft de afgelopen twaalf jaar in de gemeenteraad gezeten voor het CDA. In maart nam hij daar afscheid. Hij gaat zich nu als wethouder onder meer bezighouden met wonen. Ook milieu en afval vallen binnen zijn portefeuille. Daarnaast wordt hij de eerste vervanger van burgemeester Cees van den Bos. Interim-wethouder Engbert van Esch nam de afgelopen maanden zolang Foppen geen wethouder kon worden de werkzaamheden waar.

Volgens Foppen is er overigens nooit twijfel geweest over of hij überhaupt wel wethouder kon zijn: "We zijn steeds bezig geweest met oplossingen, dus het is niet zo dat ik muurvast zat en me terug moest trekken als kandidaat". Op 1 september neemt de raad afscheid van Van Esch en wordt Foppen geïnstalleerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel