Willem Foppen benoemd als wethouder: 'Het pak kan uit de kast'

URK • Do 1 september 2022 | 21:13 • Donderdag 1 september 2022 | 21:13

Willem Foppen is donderdagavond geïnstalleerd als wethouder in de gemeente Urk. Hij werd in mei al namens het CDA voorgedragen als wethouder, maar toen werd zijn benoeming uitgesteld. Er was sprake van mogelijke belangenverstrengeling, omdat Foppen eigenaar is van een bedrijf in de juridische dienstverlening. Nu er maatregelen zijn genomen kan "het pak uit de kast", zei burgemeester Cees van den Bos tegen Foppen.

Eerder werd er na een integriteitsscan de conclusie getrokken dat Foppen zijn bedrijf zou moeten verkopen om wethouder te kunnen worden. Dat bleek uiteindelijk toch niet nodig. Het is voldoende dat het bedrijf van Foppen nu geen werkzaamheden meer uitvoert voor klanten in Flevoland. Foppen gaat zich nu als wethouder onder meer bezighouden met wonen. Ook milieu en afval vallen binnen zijn portefeuille.

"Vandaag mag ik dus eindelijk beginnen om als wethouder de samenleving te dienen", vertelde Foppen tijdens de raadsvergadering: "Een mooie, eervolle, maar ook moeilijke taak."

Gedacht te stoppen
Foppen gaf aan serieus nagedacht te hebben om de politiek de rug toe te keren, na de problemen die opspeelden. Toch zette hij door: "Uit de signalen die ik ontving werd mij duidelijk dat er draagvlak was voor mijn kandidatuur." Volgens Foppen heeft het integriteitadvies daar geen invloed op gehad. Foppen sprak dank uit voor de steun die hij kreeg van de raad.

"Je zult veel dossiers eigen moeten maken en dat betekent veel lezen", vertelde burgemeester Cees van den Bos in een toespraak voor Foppen. Volgens Van den Bos moet Foppen trots zijn op deze 'wending in zijn leven.' Tijdens de toespraak heette Van den Bos de wethouder ook welkom in het college.

Tijdens de raadsvergadering werd ook afscheid genomen van interim-wethouder Engbert van Esch.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel