Gemeente NOP: de komende decennia 8300 woningen erbij

NOORDOOSTPOLDER • Vr 2 september 2022 | 12:53 • Vrijdag 2 september 2022 | 12:53

Voor het jaar 2050 moeten er in Noordoostpolder definitief tenminste 8300 woningen bij komen. Dat vindt het gemeentebestuur. De groeiambitie is afgelopen voorjaar onder voorbehoud al richting het Rijk geuit, maar de gemeente wil er nu definitief werk van maken. De gemeenteraad moet nog wel met de plannen instemmen.

Noordoostpolder heeft de afgelopen tijd laten onderzoeken op welke manier de groei mogelijk zou zijn. Daarvoor is ook gesproken met de dorpsbelangen, woningcorporatie Mercatus, de provincie en met buurgemeenten. Uit de verkenning blijkt dat er kansen liggen om nieuwe inwoners aan te trekken van buiten de gemeente, mits er een hoogwaardige OV-verbinding zoals de Lelylijn wordt aangelegd. Noordoostpolder noemt dit een belangrijke randvoorwaarde.

De onderzoekers van bureau Ruimtevolk adviseren ook om oog te houden voor de identiteit en de draagkracht van Noordoostpolder. 'Stenen stapelen' zou ook niet het belangrijkste doel moeten zijn. Er zouden vooral nieuwe inwoners naar de gemeente moeten komen die bewust voor Noordoostpolder kiezen.

Met de extra woningen wil Noordoostpolder een bijdrage leveren aan het oplossen van de landelijke woningnood. De komst van de 8300 extra woningen in de gemeente zal goed zichtbaar zijn. Op dit moment staan er zo'n 20.000 woningen in Noordoostpolder. De gemeente ging er eerder van uit dat er voor de eigen inwoners de komende decennia zo'n 3300 nieuwe woningen nodig waren. De overige 5000 van de 8300 nieuwe woningen zijn dus bedoeld voor mensen van buiten de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel