Nieuwe kruising bij Harderhaven moet files voorkomen

ZEEWOLDE • Wo 7 september 2022 | 21:14 • Woensdag 7 september 2022 | 21:14

Het verkeer tussen Zeewolde, Biddinghuizen en Harderwijk vlotter laten doorstromen. Dat is de bedoeling van het nieuwe ongelijkvloerse kruispunt bij Harderhaven, dat woensdag in gebruik is genomen. De afgelopen jaren stond er geregeld file voor de turborotonde op de plek waar de Ganzenweg (N302), de Harderdijk (N306) en de Knardijk (N707) samenkomen.

Gedeputeerde Jan de Reus mocht woensdagmiddag als eerste onder het viaduct door. "Een fantastisch gezicht. Ik heb altijd gedroomd om deze weg te openen toen ik gedeputeerde werd. We hebben jaren geleden besloten een aantal grote wegen aan te pakken. Dat had onder andere te maken met Lelystad Airport. We hebben de Gooiseweg verdubbeld, de Larserweg langs het vliegveld is helemaal opgeknapt. Dit was de laatste bottleneck om vanaf de A28 de provincie goed binnen te komen."

Omgevingsmanager Jasper Meershoek van de provincie is nauw betrokken bij het project. "Er lag eerst een turborotonde. Daar hadden we geregeld twintig minuten file. Met deze onderdoorgang hoeft het verkeer niet meer op elkaar te wachten. Het verkeer van Lelystad naar Harderwijk en omgekeerd gaat rechtstreeks onderlangs. En het verkeer naar Zeewolde of Biddinghuizen gaat bovenlangs of kan via toe- en afritten andere routes volgen."

Coupure Knardijk
Een primaire waterkering is door de provincie omgelegd om de ondertunneling aan het leggen. Meershoek: "Voor het gevoel ga je nu door de dijk heen. Dat hebben we ook zichtbaar gemaakt met de basaltblokken aan de zijkant. Een gat in de dijk noem je een 'coupure' vandaar dat we het viaduct 'Coupure Knardijk' hebben genoemd."

De komende weken worden de overgebleven rotondes verkleind, bushaltes aangelegd en de bermen aangevuld. Eind oktober is alles rondom het nieuwe viaduct klaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel