Oud LPF-voorman Harry Wijnschenk lijsttrekker van Belang van Nederland

ALMERE • Di 13 september 2022 | 18:46 • Dinsdag 13 september 2022 | 18:46

Harry Wijnschenk, oud-fractievoorzitter van de LPF in de Tweede Kamer, wordt de lijsttrekker van Belang van Nederland (BVNL) voor de Provinciale Statenverkiezingen volgend jaar. BVNL is opgericht door Tweede Kamerlid Wybren van Haga.

De Almeerder stond begin 2002 op de kandidatenlijst van de Lijst Pim Fortuyn. De grondlegger van de partij werd vlak voor de verkiezingen op 6 mei 2002 in Hilversum vermoord. De LPF haalde bij de verkiezingen 26 zetels, waardoor Wijkschenk in de Tweede Kamer kwam. Fractievoorzitter toen was Mat Herben. Als gevolg van aanhoudende onrust binnen de partij nam Herben in augustus 2002 plotseling ontslag. Wijnschenk werd niet veel later zijn opvolger.

Door alle onrust in de partij kwam uiteindelijk ook de positie van Wijnschenk in gevaar. In oktober van dat jaar scheidde hij zich af van de LPF en ging alleen verder onder de naam Groep Wijnschenk. In 2003 verdween hij van het politieke toneel.

Fortuynisme
Nu bijna 20 jaar later wil Wijnschenk het Fortuynisme nieuw leven inblazen. Volgens hem is dat iets waar BVNL voor staat. "Er gebeuren in onze mooie provincie zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Kijk bijvoorbeeld naar de drang en dwang waarmee een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers in Bant wordt gerealiseerd. Zowel bewoners als de lokale politiek zijn compleet buitenspel gezet", aldus Wijnschenk in een persbericht.

De partij is tegen de vele windmolens die in Flevoland worden gebouwd. Volgens Wijnschenk zijn de windmolens tegen de wil van de provincie-inwoners. Verder wil BVNL een verantwoorde opening van Lelystad Airport. Met goede afspraken moet dat volgens Wijnschenk te doen zijn. Ook wil de partij de bereikbaarheid van Lelystad via de A6 verbeteren. Over de stikstofdiscussie ten slotte meldt de partij dat de handen af moeten van de Flevolandse boeren en vissers. Wijnschenk noemt die discussie 'overdreven'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel