Provinciale Staten: overeenkomst datacenter Zeewolde blijft geheim

FLEVOLAND • Wo 14 september 2022 | 20:03 • Woensdag 14 september 2022 | 20:03

De zogeheten Anterieure Overeenkomst die de provincie Flevoland heeft afgesloten over het datacenter in Zeewolde wordt niet openbaar gemaakt. De inhoud daarvan blijft geheim. Een meerderheid van Provinciale Staten heeft woensdagavond de geheimhouding op de stukken nog een keer bekrachtigd.

Omroep Flevoland heeft eerder de overeenkomst opgevraagd via een beroep op de Wet open overheid (voorheen Wob). De omroep wil weten wat er in het document staat en welke financiële afspraken er zijn gemaakt.

De overeenkomst was door de provincie, de gemeente Zeewolde en Meta getekend. Begin dit jaar was geheimhouding op de stukken gelegd. Omdat Omroep Flevoland de stukken via de juridische weg heeft opgevraagd, moest die geheimhouding heroverwogen worden. Alléén een meerderheid in Provinciale Staten kan de geheimhouding opheffen maar dat is dus niet gebeurd.

Tijdens de discussie woensdagavond in het provinciehuis adviseerde het college van Gedeputeerde Staten opnieuw om de documenten geheim te houden. Volgens de provincie kunnen er schadeclaims ingediend worden, als de overeenkomst geopenbaard wordt. Ook de gemeente Zeewolde en Polder Networks, dat Meta in Nederland vertegenwoordigt, willen niet dat de inhoud openbaar wordt gemaakt.

Ook een voorstel van JA21 om de overeenkomst te laten toetsen door een onafhankelijke partij heeft het niet gehaald. Statenlid Eric Raap van JA21 zegt zich voor te stellen dat er mogelijk vertrouwelijke gegevens in de overeenkomst staan. Daarom wil hij de overeenkomst laten analyseren door een externe partij om te beoordelen of er sprake zou zijn van schadeclaims wanneer de overeenkomst openbaar wordt gemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel