90.000 euro vanuit de provincie voor voedselbanken: 'Elke euro is welkom'

FLEVOLAND • Do 15 september 2022 | 6:23 • Donderdag 15 september 2022 | 6:23

De provincie wil 90.000 euro uittrekken om de voedselbanken in Flevoland te helpen. Een meerderheid van de politieke partijen stemde in met een motie daartoe van GroenLinks, SP, PvdD, D66, GroenRood en PvdA.

Volgens de indieners van de motie zullen de voedselbanken te maken gaan krijgen met een toename van het aantal klanten door de gestegen inflatie en de stijgende kosten voor energie. De statenleden willen het geld ook beschikbaar stellen omdat de voedselbanken zelf ook geconfronteerd worden met gestegen energiekosten.

'Elke euro welkom'
Peter Mons van de voedselbank Almere laat weten blij te zijn met de hulp. "Elke euro helpt. Wij hebben nu al te maken met 17.000 euro extra voor de energie. Dus dit is een mooi begin." Volgens Kees van Arendonk van de voedselbank in Lelystad is de hulp hard nodig. "De energiecontracten gaan omhoog, de exploitatiekosten nemen toe, de brandstofkosten voor het vervoer van goederen zijn sterk gestegen. En we moeten er wel voor kunnen blijven zorgen dat we de huur kunnen betalen."

De Statenleden willen het geld ook beschikbaar stellen omdat de donaties aan voedselbanken sinds enige tijd teruglopen. Daardoor hebben de voedselbanken meer moeite om de pakketten met basisbehoeften te vullen. Voedselbanken krijgen ook minder geleverd door supermarkten. Die zetten in op minder verspilling van producten door deze op de houdbaarheidsdatum met korting te verkopen. Daardoor blijft er minder over voor de voedselbanken.

Gebaar
De indieners van de motie willen met het geld een gebaar maken naar alle inwoners die afhankelijk zijn van de voedselbank en vrijwilligers die zich inzetten in deze crisistijden. Hoeveel elke voedselbank zal ontvangen van het geld is niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel