Eerste berekening kosten Lelylijn moet er volgend jaar zijn

FLEVOLAND • Di 20 september 2022 | 17:17 • Dinsdag 20 september 2022 | 17:17

Het kabinet wil volgend jaar de eerste berekeningen zien hoeveel de aanleg van de Lelylijn moet gaat kosten. Dat staat in de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor 2023, die dinsdag op Prinsjesdag is gepresenteerd.

Het is de bedoeling dat in beeld wordt gebracht wat er allemaal nodig is voor de aanleg van de spoorlijn van Lelystad naar Groningen. Het ministerie zoekt hiervoor de samenwerking met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken en regionale partners, zoals provincies en gemeenten. Afgelopen zomer was al aangekondigd dat een speciale werkorganisatie zich met de Lelylijn gaat bezighouden.

Er wordt niet alleen gekeken naar de spoorlijn zelf, maar ook naar de kansen die de Lelylijn biedt voor de woningbouw, economie en de internationale bereikbaarheid. "Via een breed participatietraject worden alle omwonenden en de bredere regio meegenomen in (de voorbereiding van) de besluitvorming", staat in de begroting.

De Lelylijn is als apart project genoemd in het coalitieakkoord van het huidige kabinet Rutte 4. De spoorlijn zou er in 2038 moeten liggen. De kosten zijn geschat op drie miljard euro. Voor volgend jaar is er negen miljoen euro in de begroting opgenomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel