Rechter: gemeente moet reclamebelasting teruggeven aan winkelier

LELYSTAD • Wo 21 september 2022 | 6:07 • Woensdag 21 september 2022 | 6:07

De gemeente moet chocolaterie-eigenaar Debbie Rijnierse uit Lelystad de 400 euro teruggeven die ze vorig jaar aan reclamebelasting heeft betaald. Dat heeft de rechter bepaald. Rijnierse spande de zaak aan omdat ze vindt dat de stichting die het geld besteedt niet duidelijk kan maken waar het aan besteed is.

Sinds 2018 betalen ondernemers die gevestigd zijn in het stadshart van Lelystad de zogeheten reclamebelasting. Dit belastinggeld is bedoeld om het Stadshart schoon, veilig en aantrekkelijk te maken voor het winkelend publiek. Maar volgens Rijnierse is daar bitter weinig van terechtgekomen. "Loop eens een rondje door het Stadshart", stelt Rijnierse. "Het ziet er somber uit, het is niet schoon. Er is weinig publiek, omdat de mensen toch liever naar een ander centrum gaan."

Geen inzage in de bestedingen
De reclamebelasting wordt, na aftrek van inningskosten, rechtstreeks doorgesluisd naar stichting Hart van Lelystad. Deze organisatie houdt zich bezig met de promotie en de organisatie van activiteiten in het Stadshart. Al langer bestaat er onvrede bij ondernemers over de werkwijze van de stichting en over het uitblijven van resultaten. Herhaaldelijk werd het bestuur gevraagd inzage te geven in waar de geïnde belastingen aan werden besteed. "Maar dan werd er gereageerd dat ze daar geen antwoord op gingen geven", aldus Rijnierse, "want ze waren niet verplicht om dat te doen."

Rijnierse accepteerde dat niet en stapte naar de rechter, die afgelopen maand uitspraak deed. Bij het innen van een dergelijke belasting moet de gemeente kunnen aantonen dat het geld goed besteed is of wordt, zei de rechter. De gemeente heeft dit tijdens de zitting niet duidelijk kunnen maken. Bovendien kon de gemeente niet het convenant tonen dat met de stichting is afgesloten. "Hierdoor blijven er te veel vragen open over de werkzaamheden van Hart van Lelystad en over de doelen die deze stichting zicht stelt", aldus de rechtbank.

Precedentwerking
Met de uitspraak zwaait de deur open voor de andere ondernemers om ook hun reclamebelasting terug te vragen. En er dreigt nog meer slecht nieuws voor de gemeente, want wat Rijnierse betreft blijft het niet bij teruggave van de reclamebelastingen over het jaar 2021. "Met deze uitspraak kunnen we het ook nog wel even gaan hebben over het jaar 2018 en 2019, waarvan wij ook niet weten wat er precies met dat geld is gebeurd."

Overigens is in verband met corona in 2020 geen reclamebelasting geïnd. Mocht de gemeente inderdaad genoodzaakt zijn alle reclamebelastingen terug te moeten storten, zou het in totaal om een bedrag gaan van ongeveer 150.000 duizend euro.

De gemeente Lelystad liet woensdagmiddag weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel