Real life 'Hunted' op Urk, jongeren rennen voor de politie weg

URK • Do 22 september 2022 | 0:07 • Donderdag 22 september 2022 | 0:07

Een uur lang uit handen weten te blijven van de politie. Het was woensdagavond het doel van ongeveer 50 jongeren op Urk. Gewoon omdat het leuk is, maar voor de politie ook een middel om meer verbinding te krijgen met de lokale jeugd.

"Het is een mooie manier om, ook als er niks aan de hand is, toch in contact te komen met de jongeren", aldus wijkagent Robin Slager. Het idee is losjes geïnspireerd op het televisieprogramma 'Hunted'.

De jongeren zelf hebben zo hun eigen redenen om mee te doen. "Ik had niks beters te doen", zegt een jongeman. Een andere 14-jarige vindt het juist wel spannend. "Ik wil wel eens weten hoe het voelt om achterna gezeten te worden door de politie." Over de tactiek bestaat onder de groep een redelijke overeenstemming. "Gewoon hard rennen. Harder dan de politie", klinkt het strijdplan van één van de deelnemers.

Klokslag half acht klinkt het startsein. De groep van vijftig jongeren trekt een sprint de wijk in. Aan de groep agenten om anderhalve minuut te wachten alvorens ze de achtervolging in mogen zetten. "We zijn met twee motoragenten", aldus wijkagent Slager. "Een aantal op de fiets. We verspreiden ons en als we ze zien rennen, gaan we ervoor."

Sommigen weten te ontkomen
De jongeren moeten het voor elkaar zien te krijgen om drie her en der in de wijk geplaatste stempelposten aan te doen, om uiteindelijk met volle stempelkaart weer terug te keren naar het startpunt, Buurthuis De Rots, zonder te zijn gepakt. Dat lukt uiteindelijk drie deelnemers.

Eén van de vele verliezers zegt niettemin te hebben genoten van de achtervolging met de politie. "Het was leuk. Ik ga voortaan veel meer illegale dingen doen. Grapje." Ook al heeft er dus een aantal deelnemers weten te ontkomen, is de politie tevreden over de avond. "We hebben er heel veel kunnen pakken", vertelt een wijkagente glunderend. "Maar we hebben vooral heel veel plezier beleefd met z'n allen en dat is het belangrijkste."

Er zijn eerdere real life versies van het tv-programma geweest, waaronder in de Noordoostpolder. Deze waren allemaal voor jongeren georganiseerd. Op Urk zijn ze nu ook bezig met het organiseren van een variant voor volwassenen. Dit evenement moet volgend jaar gaan plaatsvinden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel