'Voor ondernemers komen de steunmaatregelen te laat'

ALMERE • Do 22 september 2022 | 6:10 • Donderdag 22 september 2022 | 6:10

Steeds meer ondernemers hebben moeite met de stijgende kosten. De energierekening wordt veel hoger en ook de kosten van graan, vlees en andere producten stijgen. In de dinsdag gepresenteerde Miljoenennota krijgen huishoudens steun om hun lasten te verlichten. Maar noodlijdende bedrijven moeten nog tot november wachten op maatregelen van de overheid. Dat zou voor sommige ondernemers wel eens te laat kunnen zijn.

Ook voor Bakkerij en Slagerij De Mannen Van Bertelsmann in Almere Buiten zijn het moeilijke tijden. "Onze energierekening is bijna 10.000 euro per maand duurder, van 2.200 naar bijna 12.000 euro. Daar valt niet tegenop te werken", zegt Kai Bertelsmann. "Om de kosten toch een beetje te drukken, hebben we de zelfbedieningsmeubelen al uitgezet en gebruiken we de ovens veel minder vaak. Alle andere zaken in de winkel, zoals de koelcellen of de snijmachines, kunnen we niet uitzetten, want dan hebben we niks om te verkopen.”

Zes euro voor een tijger wit
Die stijgende kosten komen niet alleen door de energierekening. Ook grondstoffen voor het brood, vlees of de andere producten worden steeds duurder. En die kosten kunnen ze niet doorberekenen aan de klant. "Dan kost een normaal brood al gauw tussen de 6,75 en 7,50 euro. En voor een tijger wit zes euro vragen terwijl dat nu nog geen twee euro kost. Dat kunnen de mensen die hier komen niet betalen. Die hebben ook last van alle stijgende prijzen", vertelt Bertelsmann, die er duidelijk moeite mee heeft.

Het kabinet heeft toegezegd in november met plannen te komen voor de middelgrote en kleine ondernemers. Maar die plannen komen volgens Bertelsmann te laat én met te weinig duidelijkheid: "Ja, het zijn toezeggingen. Maar we hebben nog geen idee wat die plannen precies inhouden. En ondertussen blijven bij ons de kosten gewoon stijgen." Toch koestert de ondernemer hoop. "Ik moet wel, want het is onze enige optie. Ik hoop gewoon dat ze echt gaan luisteren naar de winkeliers. Anders verdwijnen de slagers, bakkers en visboeren snel uit het straatbeeld."

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Yannick van de Wouw. Hij richt zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen uit Almere. Voor tips: yannick.van.de.wouw@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel