Eigenaar Onderweg stopt definitief na brand, maar bruist van ideeën

ALMERE • Do 22 september 2022 | 21:31 • Donderdag 22 september 2022 | 21:31

Restaurantondernemer Yu Chou, van het afgebrande restaurant Onderweg, stopt definitief met horeca in Almere. "Het pand is volledig afgebrand. Ik ben nu vooral bezig met papierwerk", zegt Chou terugblikkend op de brand eind vorige maand. "Ja ik stop definitief… op deze plek."

Het wegrestaurant Onderweg naast de A6 was de trots van de 56-jarige Chou. Het werd in de nacht van zondag 28 op maandag 29 augustus volledig verwoest. "Dit pand was mijn pensioen", vertelt Chou. "Maar helaas, het is niet meer." Bij de brand raakte niemand gewond. "Mijn vrouw was vaak tot heel laat in de keuken bezig met voorbereidingen. Dat vond ik maar niets. Gelukkig was ze die nacht niet in de keuken."

Brand verwoest restaurant


"Tot in China werd ik herkend"
Een interview op camera wil Chou nog niet. "Ik heb veel af te handelen en ik wil de zaak nu laten rusten." Tot in China, waar Chou's ouders vandaan komen, was de brand in het nieuws. "We worden overal herkend. Straks denken de mensen, hij moet weer zo nodig op tv. Misschien volgend jaar."

Toch kan hij het niet laten zijn verhaal te doen. "Ja, schrijf het maar op", vervolgt de Almeerder. "Wist je dat ik helemaal niet kon koken?" De in Leiden opgegroeide Chinees komt uit de automatiseringswereld, maar rolde al gauw de horeca in en is eigenaar geweest van meerdere restaurants.

'Geen traditionele Chinees'
Een traditionele Chinees is Chou niet. Zijn kinderen hoeven de toko niet over te nemen. "Ze zijn goed terechtgekomen. Ze hebben gestudeerd. Zitten in de consultancy- en de bankwereld." Chou zelf heeft als jonge vader altijd hard gewerkt en had niet veel tijd voor de opvoeding van zijn kinderen. "Ik heb ze een beetje verwaarloosd", zegt hij nu. "Wat ze hebben bereikt hebben ze aan zichzelf te danken." Chou wil het wat rustiger aan doen en meer tijd aan zijn vrouw en kinderen besteden.

"Wist je dat ik helemaal niet kon koken?"

— Yu Chou

Terugblikkend merkt de horecaondernemer op dat de Chinese restaurants steeds meer uit het straatbeeld verdwijnen. "Vroeger had je in elk dorp een kerk, een café én een Chinees. Dat zie je nu niet meer." Chou bruist nog van energie en heeft nieuwe plannen. "Ik hou alles in de gaten. De wereldkeuken is de nieuwe trend. Ik heb Surinaamse vrienden, Nederlandse, Marokkaanse ook Afrikaanse. Op de Floriade heb ik een Japanse ondernemer ontmoet. Ik ga een keer bij hem langs in Japan."

De keuken van Onderweg, voor de brand


"Ik voel me 18 jaar"
Chou wil de traditionele keuken upgraden met gezonde producten, wokken en verse kruiden. "Ik kan het uitvoeren. Niet zelf uitvoeren, maar het door anderen laten doen", haast hij zich te zeggen, want hij bedenkt zich dat hij net vertelde dat hij stopt als restaurantondernemer. "Ik wil de traditionele keuken mondialiseren. Flevoland heeft daar de potentie voor. Ik ben nu wel 56, maar ik voel me 18 jaar."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel