Eigenaar Onderweg stopt definitief na brand, maar bruist van ideeën
Restaurantondernemer Yu Chou, van het afgebrande restaurant Onderweg, stopt definitief met horeca in Almere. "Het pand is volledig afgebrand. Ik ben nu vooral bezig met papierwerk", zegt Chou terugblikkend op de brand eind vorige maand. "Ja ik stop definitief… op deze plek."
Het wegrestaurant Onderweg naast de A6 was de trots van de 56-jarige Chou. Het werd in de nacht van zondag 28 op maandag 29 augustus volledig verwoest. "Dit pand was mijn pensioen", vertelt Chou. "Maar helaas, het is niet meer." Bij de brand raakte niemand gewond. "Mijn vrouw was vaak tot heel laat in de keuken bezig met voorbereidingen. Dat vond ik maar niets. Gelukkig was ze die nacht niet in de keuken."
"Tot in China werd ik herkend"
Een interview op camera wil Chou nog niet. "Ik heb veel af te handelen en ik wil de zaak nu laten rusten." Tot in China, waar Chou's ouders vandaan komen, was de brand in het nieuws. "We worden overal herkend. Straks denken de mensen, hij moet weer zo nodig op tv. Misschien volgend jaar."
Toch kan hij het niet laten zijn verhaal te doen. "Ja, schrijf het maar op", vervolgt de Almeerder. "Wist je dat ik helemaal niet kon koken?" De in Leiden opgegroeide Chinees komt uit de automatiseringswereld, maar rolde al gauw de horeca in en is eigenaar geweest van meerdere restaurants.
'Geen traditionele Chinees'
Een traditionele Chinees is Chou niet. Zijn kinderen hoeven de toko niet over te nemen. "Ze zijn goed terechtgekomen. Ze hebben gestudeerd. Zitten in de consultancy- en de bankwereld." Chou zelf heeft als jonge vader altijd hard gewerkt en had niet veel tijd voor de opvoeding van zijn kinderen. "Ik heb ze een beetje verwaarloosd", zegt hij nu. "Wat ze hebben bereikt hebben ze aan zichzelf te danken." Chou wil het wat rustiger aan doen en meer tijd aan zijn vrouw en kinderen besteden.
"Wist je dat ik helemaal niet kon koken?"
Terugblikkend merkt de horecaondernemer op dat de Chinese restaurants steeds meer uit het straatbeeld verdwijnen. "Vroeger had je in elk dorp een kerk, een café én een Chinees. Dat zie je nu niet meer." Chou bruist nog van energie en heeft nieuwe plannen. "Ik hou alles in de gaten. De wereldkeuken is de nieuwe trend. Ik heb Surinaamse vrienden, Nederlandse, Marokkaanse ook Afrikaanse. Op de Floriade heb ik een Japanse ondernemer ontmoet. Ik ga een keer bij hem langs in Japan."
"Ik voel me 18 jaar"
Chou wil de traditionele keuken upgraden met gezonde producten, wokken en verse kruiden. "Ik kan het uitvoeren. Niet zelf uitvoeren, maar het door anderen laten doen", haast hij zich te zeggen, want hij bedenkt zich dat hij net vertelde dat hij stopt als restaurantondernemer. "Ik wil de traditionele keuken mondialiseren. Flevoland heeft daar de potentie voor. Ik ben nu wel 56, maar ik voel me 18 jaar."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Gemeente hakt knoop door: geen nieuwe gokhal in Zeewolde
ZEEWOLDE • Do 28 maart • Donderdag 28 maartEr mag geen nieuwe gokhal komen in Zeewolde. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten. Sinds 2009 mocht er één locatie zijn in de gemeente met een vergunning voor speelautomaten, maar dat is...
-
Partycentrum ruilt grond met gemeente Urk en kan daardoor hotel ontwikkelen
URK • Do 28 maart • Donderdag 28 maartDe Koningshof Party & Events op Urk heeft grond geruild met de gemeente en kan daardoor aan de slag gaan om een hotel te realiseren aan de Staartweg. Dat maakte wethouder Nathanaël Middelkoop dond...
-
Geen 1 aprilgrap: Er staat écht een 33 meter hoog reuzenrad bij Batavia Stad
LELYSTAD • Do 28 maart • Donderdag 28 maartOp Facebook dachten mensen dat het om een 1 aprilgrap ging, maar er staat écht een gigantisch reuzenrad op het Bataviaplein bij Batavia Stad. Het rad is 33 meter hoog, een meter hoger dan bijvoorbeeld...