Onderzoek teveel PFAS in gezuiverd afvalwater moet over

FLEVOLAND • Zo 25 september 2022 | 12:09 • Zondag 25 september 2022 | 12:09

Het Waterschap Zuiderzeeland weet nog steeds niet waarom er meer PFAS-stoffen in het gezuiverde water van de afvalwaterzuivering in Lelystad zitten dan in het aangevoerde water.

Er zijn wel metingen gedaan, maar die zijn mislukt omdat de meetapparatuur niet goed functioneerde. De apparatuur wordt nu hersteld.

In november en december gaat het waterschap opnieuw meten. Begin 2023 volgt er nog een ronde. Daarna kan mogelijk de oorzaak gevonden worden. Het onderzoek wordt gedaan door het kenniscentrum van waterschappen Stowa en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

PFAS (Poly- en perfluoralkylstoffen) zijn chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt. Zij komen van nature niet in het milieu voor. PFAS hebben handige eigenschappen: ze zijn onder andere water-, vet- en vuilafstotend. Ze zitten in verschillende producten. Bijvoorbeeld in smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, anti-aanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica. PFAS kunnen een negatief effect hebben op milieu en gezondheid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel