Nieuw project om stagediscriminatie beter te herkennen

FLEVOLAND • Ma 26 september 2022 | 20:40 • Maandag 26 september 2022 | 20:40

Stagediscriminatie is een probleem dat nog altijd actueel is, ook in Flevoland. Bureau Gelijke Behandeling Flevoland (BGBF) is daarom een nieuw project gestart met de titel: Gelijke stagekansen voor iedereen!

Sharon Axwijk van BGBF legt uit wat stagediscriminatie inhoudt: "Studenten met bijvoorbeeld een migratieachtergrond vinden dan geen stageplek, terwijl een student zonder migratieachtergrond wel wordt aangenomen."

Ze noemt een concreet voorbeeld: "Een jongen werd op latere leeftijd pas erkend door zijn biologische vader. Daardoor nam de jongen op dat moment zijn Arabische achternaam over. Voor het overnemen van de achternaam werd de jongen altijd uitgenodigd voor een gesprek. Maar toen de Arabische achternaam eenmaal op zijn CV stond, kwam hij nergens meer aan de bak. Hij veranderde zijn achternaam weer op zijn CV en dezelfde bedrijven die hem eerst afwezen, hebben hem toen wel uitgenodigd."

Herkennen en melden
Toch weten niet alle studenten dat ze te maken krijgen met stagediscriminatie. Daarom is BGBF een project gestart waardoor studenten beter kunnen herkennen dat ze ongelijk worden behandeld ten opzichte van hun medestudenten. Het project houdt in dat er gesprekken zijn op scholen met studenten, medewerkers van scholen en bedrijven. Door deze gesprekken moet voor studenten beter duidelijk worden wanneer er sprake is van discriminatie.

Als ze het beter herkennen en er is sprake van discriminatie, dan kunnen ze het vervolgens melden bij hun school en ook bij Bureau Gelijke Behandeling. Het bureau wil in gesprek gaan met bedrijven die stageaanvragen op een foute manier behandelen en waarover klachten zijn binnengekomen.

Een ander aspect van problemen die studenten met stagebedrijven kunnen ervaren is een gebrek aan voldoende begeleiders. Docente Claudia van MBO College Almere ziet bijvoorbeeld dat studenten die extra begeleiding nodig hebben tijdens hun stage, moeilijk een stageplek kunnen vinden die dat ook biedt. "Op de stageplekken zitten ze soms ook met de handen in het haar. Het is er al druk en dan hebben ze ook nog een stagiair die extra hulp nodig heeft. Wij proberen dan mee te denken om te zien wat er wel gedaan kan worden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel