Energietoeslagplafond toch op 130 procent in NOP

NOORDOOSTPOLDER • Ma 26 september 2022 | 21:42 • Maandag 26 september 2022 | 21:42

Het energietoeslagplafond in Noordoostpolder is nu echt op 130 procent gezet. Dat meldt de gemeente Noordoostpolder. Dat betekent dat inwoners die een inkomen tot 130 procent van het sociale minimum hebben in aanmerking komen voor een toeslag. De aanpassing van de grens was voor de zomer al vastgesteld door de gemeenteraad, maar het percentage was tussentijds gezakt naar 120.

De fractie van de ChristenUnie/SGP regelde voor de zomervakantie dat de inkomensgrens omhoog zou gaan van 120 naar 130 procent, zodat meer mensen aanspraak konden maken op de toeslag. De gemeente voerde dat in eerste instantie ook al uit. Aanvraagformulieren werden aangepast naar de nieuwe grens en ook op de gemeentewebsite was 130 procent terug te lezen. Verschillende inwoners die met hun inkomen binnen de nieuwe grens vielen, kregen de energietoeslag ook al uitgekeerd.

Toch schroefde de gemeente in augustus het energietoeslagplafond terug naar 120 procent, tot onbegrip van de ChristenUnie/SGP. De gemeente wilde eerst nog eens goed onderzoeken wat de financiële gevolgen waren van de verhoging. De gemeente noemde het miscommunicatie.

Hoeveel geld ontvang je als energietoeslag?
Het bedrag van de toeslag is verhoogd van 800 naar 1300 euro. Ieder huishouden dat eerder al de energietoeslag van 800 euro ontving, krijgt automatische bericht over de nabetaling van 500 euro. De inwoners die de toeslag tijdens de vakantie al op de bankrekening gestort hebben kregen, hoefden die in augustus niet terug te betalen aan de gemeente.

Inwoners van Noordoostpolder die voor de verruiming in aanmerking denken te komen, moeten zelf een digitale aanvraag indienen. Ook gaat de gemeente Noordoostpolder eerdere afwijzingen vanwege een te hoog inkomen opnieuw onderzoeken. Huishoudens die nu wel onder de inkomensgrens vallen, krijgen de energietoeslag alsnog.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel