Maritieme bedrijven akkoord over 26,5 miljoen aan nieuwe sluis

FLEVOLAND • Di 27 september 2022 | 7:35 • Dinsdag 27 september 2022 | 7:35

Maritieme bedrijven rond het IJsselmeer lijken het eens te zijn geworden over de 26,5 miljoen euro die het bedrijfsleven moet bijdragen aan de nieuwe zeesluis in de Afsluitdijk. Dat blijkt uit een persbericht van verschillende deelnemende bedrijven.

Een bredere sluis in Kornwerderzand maakt het mogelijk dat grotere schepen vanaf de Noordzee de havens in het IJsselmeer kunnen bereiken. Dat moet de maritieme economie in onder meer Urk en Lelystad een impuls geven.

Voor de maritieme ondernemers uit Urk is nog een voorbehoud gemaakt. Die zijn nog afhankelijk van de realisatie van de Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland. Hoewel de Raad van State vorige week groen licht gaf voor het plan kan het nog zeker drie jaar duren voordat de buitendijkse haven is aangelegd. De andere havens die geld gaan investeren in de nieuwe sluis zijn allemaal al in bedrijf.

Pas betalen als de sluis klaar is
In de overeenkomst is afgesproken dat de deelnemende bedrijven pas gaan betalen voor de nieuwe sluis zodra de doorgang is gerealiseerd. Onderdeel van de overeenkomst is dat de routes naar Makkum, Lemmer, Urk, Lelystad en Kampen bevaarbaar worden gemaakt voor grote zeegaande schepen.

"We willen dit nieuws alvast naar buiten brengen omdat we weten dat Gedeputeerde Staten van Friesland begin oktober de overeenkomst ook willen vaststellen om deze voor te kunnen leggen aan Provinciale Staten. Ons voornemen hebben we opgeschreven en zo geven we de politiek alvast een krachtig signaal dat het bedrijfsleven haar verantwoordelijkheid neemt", aldus de maritieme ondernemers.

Verbreding goed voor Urk
De verbreding van de sluis is een lang gekoesterde wens van gemeenten en provincies rond het IJsselmeer omdat dit extra werk voor maritieme bedrijven op kan leveren. Onder meer Urk kan van de verbreding profiteren. Er zijn hier veel scheepsonderhoudsbedrijven. Dankzij de verbreding van de sluis kunnen ook grotere Urker Noordzeekotters straks weer gemakkelijker naar de thuishaven varen. Nu moet dit via een omweg.

De nieuwe zeesluis in Kornwerderzand wordt 150 bij 25 meter groot en vervangt de huidige sluis van 135 bij 14 meter.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel