Twee jaar cel voor betrokkenheid bij aanslag op medewerkers fruitbedrijf

ALMERE • Di 27 september 2022 | 12:14 • Dinsdag 27 september 2022 | 12:14

Een man van 24 uit Almere heeft een celstraf van twee jaar gekregen omdat hij betrokken was bij een aanslag op medewerkers van fruitbedrijf De Groot uit het Gelderse Hedel. Eerder had het Openbaar Ministerie (OM) vijf jaar cel tegen hem geëist.

Bij het fruitbedrijf werd drie jaar geleden 400 kilo cocaïne gevonden tussen een partij bananen. Het bedrijf deed aangifte bij de politie, die de cocaïne in beslag nam. Daarop werd de fruitimporteur afgeperst door Ali G. uit Naarden, omdat de drugs van hem zouden zijn. Hij werd opgepakt, maar zette vanuit de gevangenis een aantal mensen aan het werk om medewerkers van het bedrijf af te persen. Ali G. moet hiervoor 19 jaar en 10 maanden de cel in, zo oordeelt de rechtbank.

Chauffeur bij aanslag in Tiel
Een groep handlangers van Ali G. pleegde aanslagen op huizen van personeelsleden van het fruitbedrijf. De Almeerder was als chauffeur betrokken bij een aanslag in Tiel, waarbij de voordeur van een woning in brand werd gestoken. Hij verklaarde eerder dat hij alleen maar is meegereden met de andere aanslagplegers en niet wist wat daar stond te gebeuren. Hij klapte echter wel uit de school over zijn rol, en die van anderen, tegenover meerdere undercoveragenten.

In totaal zijn er vijf mannen veroordeeld. Zij moeten ook een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. Die variëren van 5000 tot bijna 70.000 euro. Deze bedragen bestaan uit zowel smartengeld als materiële schade. Drie mannen zijn vrijgesproken omdat er niet genoeg bewijs was.

De straffen vallen lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat komt omdat de rechtbank voor een aantal verdachten minder feiten bewezen acht dan het OM. Volgens de rechtbank was er bijvoorbeeld wel sprake van een plan bij de mannen, maar alleen om de slachtoffers af te schrikken en niet om ze te doden. Daardoor is er geen veroordeling voor poging tot moord.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel