Schizofrene Almeerder vanwege psychose niet strafbaar voor steekpartij

ALMERE • Di 27 september 2022 | 18:49 • Dinsdag 27 september 2022 | 18:49

Een 19-jarige schizofrene Almeerder is volgens de rechtbank in Lelystad niet strafbaar voor het neersteken van de vriend van zijn moeder op 26 augustus vorig jaar. De jongen heeft een schizofrene stoornis en kwam mede daardoor in een psychose terecht die dag. Dat hij veel blowde, kan dat volgens deskundigen hebben versterkt.

De rechtbank vindt de Almeerder volledig ontoerekeningsvatbaar en ontslaat hem van alle rechtsvervolging. Hij moet wel bijna 13.000 euro aan schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. Die was die dag in de tuin van de moeder van de Almeerder aan het schoffelen, toen de jongen het pad opliep.

Er waren eerder ruzies tussen de twee geweest. De verdachte ging zonder iets te zeggen het huis binnen en kwam weer naar buiten met een keukenmes van 18 centimeter.

Snijwond over het hele gezicht
"Jij hebt het gedaan, hè", zou hij hebben gezegd, waarna hij de man met het mes te lijf ging. "Hij stak op me in als een beest", zei het slachtoffer daarover. Hij werd geraakt in onder meer zijn been, hand, arm en schouder en liep een snijwond op over het hele gezicht. Daaraan moest hij geopereerd worden.

Nog altijd heeft hij last van de verwondingen, liet zijn advocaat twee weken terug ter zitting weten. "Zijn kinderen en ook andere mensen durven hem niet aan te kijken door het litteken. Dat vindt hij heel erg."

De officier van justitie zei toen dat ze het opleggen van een straf niet gepast vond, omdat de Almeerder verplichte geestelijke gezondheidszorg krijgt via een zorgmachtiging. Die is net weer met een jaar verlengd. "Volgens de deskundigen heeft hij intensieve behandeling nodig. Daarin is voorzien via de zorgmachtiging", zei zij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel