'Verbod op flyshoot is desastreus voor Nederlandse vissers'

URK • Do 29 september 2022 | 11:41 • Donderdag 29 september 2022 | 11:41

Als de flyshoot-visserij wordt verboden, is dat desastreus voor Nederlandse vissers. Dat zegt Europarlementariër Peter van Dalen van de ChristenUnie. Hij is donderdag aanwezig bij Europees overleg over deze vismethode, die ook door Urker vissers wordt gebruikt.

Volgens Van Dalen is flyshooting één van de meest duurzame manieren van vissen. De gevangen rode mul, schol en poon is nauwelijks beschadigd en er is vrijwel geen ongewenste bijvangst. Ook is het brandstofverbruik naar verhouding laag, stelt Van Dalen. Dat is juist van belang nu de hoge brandstofkosten veel vissers aan wal houden.

Nederlandse kotters gebruiken de methode voor de Franse kust, tot woede van hun Franse collega's. Ze zeggen dat de Nederlandse vissers de zee leegroven. De Franse wateren en havens worden er woestijnen door, schreven Franse politici onlangs in een open brief. Vijf grote Nederlandse vissersschepen zouden in één dag tijd een gebied leegvissen dat zo groot is als Parijs. Van Dalen denkt dat het de Fransen vooral gaat om de concurrentie voor de kleinere Franse vissers.

Beangstigende parallel
Het Europees Parlement stemde dit jaar al voor een verbod op flyshootvissen in de Franse territoriale wateren. Maar de Europese Commissie moet daar nog mee instemmen. Van Dalen ziet een 'beangstigende parallel' met het Europese verbod op de pulskorvisserij. Daar zat Frankrijk ook achter. Volgens Van Dalen zijn veel Nederlandse vissers daarna overgestapt op flyshoot-vissen. Als dat ook wordt verboden, is dat een vernietigende klap voor de Nederlandse vissers, zegt hij. "Dan moet Mark Rutte maar naar meneer Macron moet gaan in Parijs en moet zeggen 'hé manuel, dit kan zo niet, je maakt ons kapot, hier moeten we toch samen een oplossing voor kunnen bedenken'."

Bij flyshoot-vissen wordt één lijn van een groot sleepnet vastgezet aan een boei. Het vissersschip vaart rond het vanggebied, brengt het net naar het verste punt en vaart weer met de andere lijn naar de boei. Daar wordt de eerste lijn weer binnengehaald en zo wordt het net weer naar het schip getrokken. De beweging van de lijnen zorgt ervoor dat de vis voor de opening van het net terechtkomt.

Urker Meindert de Boer maakte deze video over flyshoot vissen door de UK-242 Kleine Jan:


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel