Geen verbod op flyshoot-visserij voor Franse kust

URK • Vr 30 september 2022 | 6:16 • Vrijdag 30 september 2022 | 6:16

Urker viskotters die met een relatief nieuwe vismethode op bijvoorbeeld makreel vissen, blijven toch welkom in Franse wateren. Het verbod waarop ze afstevenden, is alsnog afgewend.

Voor de zogeheten flyshoot- of zegenvissers leek een soortgelijk lot te dreigen als van de pulsvissers enkele jaren geleden. Franse tegenstanders en medestanders in de milieubeweging kregen gedaan dat de visserijcommissie van het Europees Parlement afkoerste op een toegangsverbod voor flyshootvissers, veelal Nederlanders, in bijvoorbeeld het Kanaal.

Maar dat plan is van tafel gegaan in onderhandelingen tussen het EU-parlement en de regeringen van de EU-landen.

Bij flyshoot-vissen wordt één lijn van een groot sleepnet vastgezet aan een boei. Het vissersschip vaart rond het vanggebied, brengt het net naar het verste punt en vaart weer met de andere lijn naar de boei. Daar wordt de eerste lijn weer binnengehaald en zo wordt het net weer naar het schip getrokken. De beweging van de lijnen zorgt ervoor dat de vis voor de opening van het net terechtkomt.


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel