PvdA Flevoland: vertrek Arib is 'verlies van een boegbeeld'

FLEVOLAND • Ma 3 oktober 2022 | 15:00 • Maandag 3 oktober 2022 | 15:00

Het vertrek van Khadija Arib uit de Tweede Kamer is 'het verlies van een boegbeeld.' Dat zegt fractievoorzitter Willem de Jager van PvdA Flevoland.

Op Twitter schreef Arib afgelopen weekend dat ze de Tweede Kamer verlaat. "Ik ben veel gewend, maar de (anonieme) dolkstoten van de laatste dagen hebben ertoe geleid dat ik niet langer wens aan te blijven als Kamerlid. Ik ben bereid veel te verdragen, maar ieder mens heeft zijn grens. Het betreft hier aanvallen op mijn waardigheid."

Arib reageert daarmee op het presidium dat onderzoek doet naar haar persoon. Er zouden twee anonieme brieven met klachten zijn binnengekomen waarin Arib wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag ten tijde van haar Kamervoorzitterschap. Het Kamerlid noemt het een dolksteek in haar rug van haar opvolger als voorzitter, D66'er Vera Bergkamp.

Ook schrijft Arib dat zij zich onvoldoende gesteund voelt door haar eigen partij. Henk Nijboer die namens de PvdA plaatsneemt in het presidium van de Tweede Kamer stemde in met het onderzoek naar zijn fractiegenoot. Volgens Willem de Jager is dat “een formeel zuiver besluit”, maar zegt dat hij dat zelf anders had gedaan.

Verschillende Kamerleden hebben met een brief opheldering gevraagd aan voorzitter Bergkamp en het presidium, maar die brief is niet ondertekend door PvdA'ers. De Jager omschrijft Khadija Arib als groots volksvertegenwoordiger met een flinke staat van dienst. Ook had hij grote verwachtingen van haar als voorzitter van de commissie die de parlementaire enquête over de coronacrisis gaat voorbereiden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel