Oude kunstvriend van Basquiat zegt dat kunstwerk Kunstlinie nep is

ALMERE • Di 4 oktober 2022 | 7:34 • Dinsdag 4 oktober 2022 | 7:34

Het kunstwerk 'Nancy, the red work' dat maandenlang in de Almeerse Kunstlinie hing, is overduidelijk nep. Dat zegt een vriend van de overleden kunstenaar Jean-Michel Basquiat. In de provenance, het paspoort van het kunstwerk, is te lezen dat diezelfde vriend, kunstenaar Albert Díaz, garant staat voor de authenticiteit van het werk. Nu laat Díaz in een reactie weten dat hij het werk niet eerder gezien heeft, dat het overduidelijk nep is en dat hij zijn naam wil zuiveren.

De New Yorker noemt het werk zeer slecht. "Welk museum zou zoiets verschrikkelijks willen tentoonstellen?" Het schilderij was tussen februari en juli onderdeel van de street-art-tentoonstelling Shapeshifters. Het kunstwerk, een soort collage van krantenartikelen, was in privébezit van Spaanse eigenaren.

Meerdere kunstliefhebbers en handelaars hadden eerder al twijfels over de herkomst van het werk en dachten dat het een vervalsing zou kunnen zijn. In een reactie laat Kunstlinie weten het oordeel van Al Diaz te respecteren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel