Saunabedrijf op omvallen: energierekening van 13.000 naar 60.000 euro per maand

ALMERE • Wo 5 oktober 2022 | 21:10 • Woensdag 5 oktober 2022 | 21:10

Een energierekening die is opgelopen van zo'n 13.000 euro, naar 60.000 euro per maand. Het is de realiteit voor saunabedrijf Thermen La Mer in Almere. Net als bij huishoudens zijn de stijgende prijzen voor gas en elektra ook bij bedrijven een groot probleem.

"Als er niets verandert dan is het een kwestie van maanden. En dan is het gewoon einde oefening", zo vertelt eigenaar Pieter van der Horst. "Dan staan er gewoon 75 mensen op straat. Want dit gaan we niet lang volhouden." 

Warmte is onmisbaar voor de sauna
Thermen La Mer gebruikt dagelijks een hoop energie om de verschillende sauna's, zwembaden, en algemene ruimtes op een aangename temperatuur te houden. De kachel een aantal graden naar beneden zetten is eigenlijk geen optie. Gasten komen namelijk voor een hete sauna of warm bubbelbad. Zijn die er niet meer, dan vreest Van der Horst dat ook zijn klanten wegblijven. 

"Saunadeur bij opgietingen niet meer kwartier van tevoren open"

— Pieter van der Horst, Thermen La Mer

Toch wordt er wel op zoveel mogelijk manieren geprobeerd om energie te besparen. "Wij doen heel veel opgietingen in saunacabines. Dan is het gebruikelijk om de deur een kwartier van te voren al open te zetten, om veel frisse lucht naar binnen te krijgen. We zetten evengoed nog wel de deur open voor frisse lucht, maar niet meer een kwartier van te voren. Want al die warmte vervliegt natuurlijk uit de cabines." Ook de gasgestookte sierhaard in het horecagedeelte staat inmiddels uit.

Binnenbad van de sauna

Sauna's worden flink verwarmd

Buitenbaden moeten ook warm blijven


Toegangsprijzen omhoog
Omdat grote besparingen op het verbruik niet mogelijk zijn, is besloten om de toegangsprijzen iets te verhogen. Dat is balanceren tussen een bedrag dat helpt de omzet te vergroten, maar tegelijkertijd klanten niet wegjaagt.

"Het kan niet zo zijn dat je er nu tien euro bovenop doet, en je jezelf uit de markt prijst", zegt Van der Horst. De bedoeling is om per 1 november de toegangsprijzen met twee euro te verhogen. "Dat vinden wij een acceptabel bedrag. Zeker in vergelijking met andere sauna's is dat nog goed te doen."

Afgelopen december en januari waren wij nog gesloten vanwege corona"

— Pieter van der Horst, Thermen La Mer

Naweeën van corona
Het is niet alleen de energiecrisis die het saunabedrijf nu parten speelt, ook de gevolgen van de coronacrisis zijn nog steeds merkbaar. "Je moet je realiseren: afgelopen december en januari waren wij nog gesloten als saunabedrijf. En in de winter verdienen we normaal gesproken het meeste geld. Dat betekende voor ons 180.000 euro verlies in januari. Normaal gesproken haal ik dat nét aan in, in één jaar. Maar met die energieprijs niet." 

De sauna-eigenaar hoopt dat het Rijk in navolging van een plan voor huishoudens ook snel met een compensatie voor bedrijven komt. "Laten we eerst beginnen met een energieplafond in te stellen. Ook voor ons soort bedrijven. Maar ook voor de bakkers en mensen met koelinstallaties. Die hebben gewoon gigantische kosten op dit moment."

Thermen La Mer in Almere

Bedrijven en de energiecrisis
Dit was het laatste deel van een drieluik over de stijgende energieprijzen.

Maandag namen we een kijkje in de FlevoMeer Bibliotheek in Zeewolde. De bieb hoopt dat de gemeente bijspringt om de stijgende energiekosten op te vangen.

Woensdag gingen we langs bij een koelhuis in Rutten. Daar zijn ze inmiddels bijna een half miljoen per maand kwijt om uien en witlof koel te houden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel