Kortingsacties en rekenfout reden van nieuw miljoenenverlies Floriade 

ALMERE • Do 6 oktober 2022 | 15:59 • Donderdag 6 oktober 2022 | 15:59

Kortingsacties en een grote rekenfout zijn twee belangrijke oorzaken van het nieuwe miljoenenverlies bij de Floriade, dat woensdag bekend is geworden. De gemeente Almere is namelijk nog eens 6,6 miljoen euro extra kwijt aan het evenement. Het totale verlies voor de stad gaat inmiddels richting de 100 miljoen euro.

Het blijkt dat de Floriade BV een enorme rekenfout heeft gemaakt rond de kabelbaan op het terrein. Een besparing is "per ongeluk dubbel ingeboekt", zo geeft de gemeente donderdag aan. Aan die fout hangt een prijskaartje van 1,6 miljoen euro.

Daar komt nog een bedrag van 300.000 euro bovenop, doordat extra ritjes in de kabelbaan gratis zijn geworden. Aan het begin van het evenement moesten bezoekers daar nog apart voor betalen. Slechts één ritje was toen inbegrepen bij de toegangsprijs.

Tickets in de uitverkoop
Nadat eind juni bleek dat het aantal bezoekers enorm tegenviel, is de Floriade met verschillende kortingsacties gekomen. Op deze manier is geprobeerd om alsnog zoveel mogelijk mensen te trekken. Gevolg daarvan is dat de gemiddelde prijs van verkochte kaartjes tegenvalt. Dat levert een extra kostenpost op van 600.000 euro.

Ook zijn er via de ANWB en Albert Heijn minder tickets verkocht dan van tevoren was gedacht. Daarvoor is nog eens 700.000 euro nodig.

Vrijwel lege toren kost Floriade tonnen
De gemeente Almere moet ook de portemonnee trekken voor het verlies dat geleden wordt op de woontoren Flores. De Floriade huurt het gebouw van de projectontwikkelaar van de toekomstige woonwijk. Het was de bedoeling dat de Floriade de toren tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling op haar beurt weer zou onderverhuren aan anderen.

Daar is echter weinig van terechtgekomen. Afgezien van wat horecazaken op de begane grond, gebeurt er weinig in de toren. 850.000 euro die de gemeente eerder al opzij had gezet om risico's op te vangen moet nu ook daadwerkelijk worden ingezet.

Andere bedragen die onderdeel uitmaken van de 6,6 miljoen zijn hogere personeelskosten voor de Floriade BV, tegenvallende inkomsten uit het treintje op het terrein en de ontmantelingskosten die hoger uitvallen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel