Gratis maandverband en tampons bij ROC Friese Poort 

EMMELOORD • Do 6 oktober 2022 | 18:33 • Donderdag 6 oktober 2022 | 18:33

Op elke locatie van het ROC Friese Poort hangt sinds kort een kastje met gratis menstruatieproducten. Uit onderzoek blijkt dat één op de tien meisjes niet de financiële middelen heeft om maandverband of tampons te kopen. Hierdoor blijven ze soms thuis van school of werk. Deze belemmering wil ROC Friese Poort met de kastjes wegnemen.

Het idee kwam van Facilitair Manager Jolanda Brouwer. Volgens haar kwamen er in de eerste week al veel positieve reacties: "Het is uiteindelijk een kleine moeite voor ons om de kastjes te plaatsen en gevuld te houden, met dank aan het Armoedefonds dat alle producten gratis levert."

Friese Poort is het eerste mbo in Friesland en Flevoland waar een officieel uitgiftepunt voor gratis menstruatieproducten is te vinden. Alice Muller, lid van het College van Bestuur ROC Friese Poort: "Veel studenten hebben op dit moment financiële zorgen. School missen omdat je geen geld hebt voor menstruatieproducten, daar willen we echt iets aan doen."

Financiële zorgen in kaart brengen
Het aanbieden van gratis menstruatieproducten neemt in ieder geval één kleine zorg weg, zegt Muller. "We hopen hiermee natuurlijk ook dat meer scholen ons voorbeeld volgen. Daarnaast is het van belang dat studenten met eventuele financiële zorgen in gesprek gaan met hun studieloopbaanbegeleider. Er zijn namelijk veel mogelijkheden om hierbij ondersteund te worden, bijvoorbeeld door het mbo Studentenfonds."

Om studenten de mogelijkheid te geven verder om door te praten over hun (financiële) problemen, heeft de school diverse activiteiten gepland. Zo worden er voorlichtingsbijeenkomsten gegeven door het Student Service Centrum. De vestiging in Sneek heeft een financieel inloopspreekuur in samenwerking met de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel