Stichting AAP stopt met opvang van nieuwe wasberen

ALMERE • Wo 12 oktober 2022 | 13:47 • Woensdag 12 oktober 2022 | 13:47

Wasberen worden binnenkort niet meer opgevangen bij de Almeerse Stichting AAP. Dat heeft de stichting besloten. De afgelopen jaren werden er tientallen wasberen vanuit Limburg opgevangen, zodat zij niet afgeschoten zouden worden. Maar nu is de opvang vol.

In 2016 werden de wasberen verklaard tot invasieve exoten. De dieren waren zoveel aanwezig dat ze volgens Europese regelgeving uit de natuur verwijderd moesten worden. Toen het aantal dieren erg opliep, besloot de provincie Limburg om de dieren af te schieten.

Stichting AAP vermoedde dat zo'n 50 tot 100 wasberen in Limburg een aparte groep vormden. Bijna 28.000 mensen ondertekenden een petitie waarin werd opgeroepen om een diervriendelijkere methode te gebruiken. Daarom kwam er in 2019 een groep mensen bijeen die de wasberen ving en naar de stichting bracht. Daar zouden de dieren in quarantaine gaan en later worden overgeplaatst naar dierenparken waar ze, volgens de stichting, graag geziene dieren zijn.

Opvang is vol
In april dit jaar liepen de verblijven van Stichting AAP vol. Inmiddels zijn er zo'n 95 dieren opgevangen bij de stichting, maar de dieren kunnen niet verplaatst worden. "We krijgen ze niet herplaatst", zegt Peter de Haan van de stichting. "Niet omdat er geen interesse is, maar omdat het invasieve exoten zijn is de wetgeving ontzettend moeilijk. We hadden gehoopt dat die versoepeld zou worden, maar we blijven met teveel dieren zitten."

De provincie Limburg heeft daarom dinsdag besloten dat het doden van de wasberen de voornaamste bestrijdingsmethode wordt. "Nadat met succes in totaal 95 wasberen zijn opgevangen, heeft het College van Gedeputeerde Staten moeten besluiten tot een andere aanpak omdat de opvang vol is", aldus Limburg. Het College heeft een wettelijke verantwoordelijkheid om de bestrijding voort te zetten. Daarom worden de dieren die nu nog in het wild leven afgeschoten. "Het College betreurt dit en zet daarom tegelijkertijd in op de ontwikkeling van duurzame niet-dodelijke beheermethoden."

'Afschot enige methode'
Volgens Stichting AAP is doorgaan met het opvangen van nieuwe wasberen niet verantwoord. "De dieren die nu bij ons zijn, blijven bij ons", zegt De Haan. "Ze verdienen een goed leven." De wasberen die nu nog in Limburg leven, worden mogelijk toch doodgeschoten. "Afschot is de enige methode tot er een ander alternatief is", zegt De Haan. "We hopen dat er mensen zijn met kennis over andere mogelijkheden. De 95 wasberen hebben we kunnen redden, maar nu houdt het voor ons op."

Geen geïsoleerde groep meer
Het project waarin de dieren werden opgevangen zou oorspronkelijk nog tot het voorjaar van 2023 lopen, maar ook andere opvanglocaties zitten vol. "Daarnaast is er mogelijk sprake van instroom vanuit de Waalse wasbeerpopulatie, waardoor er in Limburg naar verwachting geen sprake meer is van één lokale geïsoleerde populatie wasberen", aldus de provincie Limburg. "Dit wordt momenteel onderzocht via DNA-analyses. Bij continue instroom van wasberen uit het buitenland is grootschalige opvang geen reële optie meer."

AAP blijft voor de dieren zorgen
Volgens De Haan zijn er internationaal meerdere opties om de dieren diervriendelijk uit de natuur te kunnen verwijderen, maar zijn dat nog niet echt geteste methodes. De stichting is nu afhankelijk van partijen die verstand hebben van deze methodes. "Wasberen kunnen in gevangenschap bijna tien tot dertien jaar worden", zegt De Haan. "Zo lang blijven we er ook voor zorgen. Die verantwoordelijkheid nemen we."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel