Sluiting Floriade zondert woonzorgcentrum af

ALMERE • Do 13 oktober 2022 | 23:52 • Donderdag 13 oktober 2022 | 23:52

Het einde van de Floriade levert bezoekers en personeel van woonzorgcentrum Flora in Almere een hoop zorgen op. De dependance van zorggroep Almere staat op het Floriadeterrein en dat gebied is sinds maandag een officiële bouwlocatie. Dat betekent dat er nu andere regels gelden. Bewoners kunnen niet meer zomaar naar buiten, bezoekers worden geweigerd bij het hek en 's avonds is de omgeving onverlicht.

"Ik maak me erg zorgen", vertelt een medewerker die anoniem wil blijven. "Bewoners zijn opeens heel erg beperkt in hun bewegingsruimte. Ze kunnen nauwelijks meer naar buiten. Ik zie hoe dat effect heeft op hoe het met hen gaat". Ook een bezoek brengen aan het woonzorgcentrum is sinds begin deze week een hele onderneming. Beveiligers houden bezoekers tegen, omdat pasjes sinds de sluiting van de wereldtuinbouwtentoonstelling geblokkeerd blijken te zijn.

Zorggroep: 'Beveiligers zijn te strikt'
"We zijn in gesprek met de gemeente en de projectontwikkelaar om dit zo snel mogelijk op te lossen", zegt Frederique Mensink van Zorggroep Almere daarover. Volgens haar zijn de afspraken met de Floriade BV niet nagekomen. Zo zijn beveiligers te strikt. Pasjes om het bouwterrein op en af te komen zijn nog niet voor iedereen beschikbaar. Ook werken ze niet altijd, zegt Mensink. "Sommige medewerkers worden tegengehouden."

De zorggroep vindt het probleem schrijnend. Volgens Mensink moeten bezoekers ten alle tijd het terrein op kunnen. Dat is nodig voor rust onder de bewoners met name degenen die dementie hebben, zegt zij. "Als er bepaalde mensen altijd op bezoek komen en die zijn er ineens niet meer dan is dat heel vervelend. Maar ook voor onze medewerkers die moeite moeten doen om op hun werk te komen."

'Oplossing moet volgende week een feit zijn'
Werknemers wijzen ook op een ander probleem. Nu de Floriade voorbij is, is de verlichting grotendeels weggehaald. De weg naar het parkeerterrein is nu onverlicht. "Ik vind het doodeng", zegt een medewerker. Een collega neemt inmiddels een zaklamp mee. Ook de fietspaden zijn onverlicht. "Dat voelt niet fijn op zo'n bouwterrein en dat geldt ook voor familieleden die op de fiets komen", erkent Mensink. Zij zegt dat de problemen volgende week moeten zijn opgelost.

In totaal telt Flora 130 appartementen. 120 daarvan zijn gereserveerd voor dementerende ouderen en de resterende tien woningen zijn voor mensen die om medische redenen niet thuis kunnen wonen. De inrichting is één van de eerste gebouwen in de nieuwe Almeerse wijk Hortus, waarvoor de Floriade nu plaats zal maken. Maar zover is het nog lang niet, verzucht een medewerker: "Totdat die eerste woningen er zijn blijven we een beetje een afgezonderde plek".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel