Boswachter: 'Maak plukroutes om illegaal rapen te stoppen'

ALMERE • Ma 17 oktober 2022 | 19:03 • Maandag 17 oktober 2022 | 19:03

Het illegaal rapen van kastanjes, eikels en andere planten uit de natuur kan verminderd worden als er plukroutes worden aangelegd langs de bossen. Dat zegt boswachter Amy Zeeman uit Almere. In het bos rond De Kemphaan is een legale plukroute. Daar is het aantal illegale rapers volgens de boswachter afgenomen. De boswachter raadt het haar collega's aan om ook legale plukroutes aan te leggen om notenstropers tegen te gaan.

Het rapen van noten, planten en paddenstoelen is een groot probleem volgens Staatsbosbeheer. Volgens Amy Zeeman ontneem je daarmee de voeding van de dieren die in het bos leven. Alles wat je uit het bos meeneemt is illegaal en valt onder stropen. Het meenemen van een champignondoosje vol eikels of kastanjes wordt gedoogd. Toch zien de boswachters ook bezoekers met tassen vol voedsel de bossen verlaten.

Volgens boswachter Amy Zeeman is bewustwording creëren het belangrijkst. Dat zou beter werken dan de illegale rapers op de vingers tikken. De boswachter ziet in haar bos een daling in het aantal illegale verzamelaars. Dat zou mede komen door het project waarbij aangegeven wordt bij welke bomen noten geraapt mogen worden. Het boekje is te verkrijgen bij het gebouw van Staatsbosbeheer bij de Kemphaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel