Stremmingen bij drie sluizen door terugplaatsen nooddeuren

FLEVOLAND • Di 18 oktober 2022 | 6:52 • Dinsdag 18 oktober 2022 | 6:52

De Zuidersluis, Ketelsluis en Noordersluis zijn komende week op verschillende dagen gestremd voor het scheepvaartverkeer. Dat meldt de provincie. Bij de sluizen worden de opgeknapte nooddeuren teruggeplaatst.

De nooddeuren zijn extra sluisdeuren aan de bovenzijde van de sluizen, aan de Markermeerzijde en de Ketelmeerzijde, naast de normale sluisdeuren die bij elke schutting worden gebruikt.

Om deze nooddeuren terug te plaatsen moeten de sluishoofden aan het begin- en einddeel van de sluis droog gezet worden, waardoor er per sluis twee dagen geen scheepvaart mogelijk is. Vervolgens is er een derde dag nodig, waarop er in bloktijden wel doorvaarten mogelijk zijn. Bloktijden houdt in dat er ongeveer twee uur wordt gewerkt, met daarna een pauze van en uur waarin doorvaarten weer mogelijk zijn.

Planning
De Noordersluis in Lelystad is als eerste aan de beurt. Op dinsdag 18 oktober en woensdag 19 oktober is de Noordersluis gestremd voor de scheepvaart. Op donderdag 20 oktober is er sprake van oponthoud, doorvaart is dan mogelijk op bloktijden.

Op woensdag wordt gestart met de deuren van de Ketelsluis in Dronten. Die werkzaamheden duren tot donderdag, en op vrijdag is er nog sprake van oponthoud en bloktijden.

Als laatste is de Zuidersluis in Almere aan de beurt. Het vaarverkeer moet rekening houden met dat de sluis donderdag en vrijdag gestremd is. Op maandag is er dan sprake van oponthoud en is doorvaart mogelijk tijdens de bloktijden.

Renovatie van de nooddeuren
Begin maart van dit jaar zijn de nooddeuren uit de sluizen gehaald en op transport naar Friesland gegaan, waar ze door een gespecialiseerd bedrijf gerenoveerd zijn. De nooddeuren zijn van belang als de gewone sluisdeuren wegens onderhoud of een andere reden niet sluiten en daarnaast kunnen ze dicht gezet worden als extra bescherming bij storm of heel slecht weer. Daarom is het van belang dat deze nooddeuren voor het stormseizoen weer op hun plaats worden gehangen, zodat ze indien nodig kunnen functioneren.

De renovatie van deze nooddeuren is onderdeel van het provinciale programma ‘Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen’, waarin alle provinciale beweegbare bruggen en sluizen in vijf jaar worden gerenoveerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel