Voor aardgasvrij maken dorp was nieuwe verzekering nodig

NAGELE • Di 18 oktober 2022 | 18:42 • Dinsdag 18 oktober 2022 | 18:42

Voor de nieuwe energiesystemen die Nagele aardgasvrij moeten maken, is onlangs een speciaal recht van opstalverzekering ontwikkeld. Dat vertelt Rutger Bergboer van Energiek Nagele. De energiecoöperatie die het dorp van het gas moet krijgen stuit volgens hem geregeld op administratieve obstakels.

"Er bestond helemaal geen verzekering voor bijvoorbeeld de zon-thermische collectoren die wij op daken van gebouwen gingen plaatsen. Maar het recht van opstal vraagt daar wel om. Die cellen worden collectief gebruikt en dat maakt het onder andere heel lastig. Want: van wie is nu wat? Dat is juridisch nu helemaal uitgevogeld."

'Regelgeving kost veel tijd'
De technische systemen die in Nagele zijn aangelegd, werken volgens de verwachtingen. "Het is vooral de regelgeving die veel tijd kost. Alles is nieuw en moet uitgevonden of uitgedacht worden", zegt Bergboer. Ook het krijgen van de beschikbare subsidies was volgens hem geen eitje. Het Rijk heeft speciale regelingen voor het maken van duurzame energie. Maar de voorwaarden daarvoor waren weer niet afgestemd op de manier waarop Nagele duurzame energie ontwikkelt en opslaat.

"Dat is nu wel opgelost, maar dat kostte heel veel tijd en energie. We hebben eigenlijk met alle plannen die we maakten onvoldoende rekening gehouden met alle zaken er omheen. Dat ontdek je pas gaandeweg."

De gemeente Noordoostpolder heeft speciaal voor dit soort ontwikkelingen een kennis- en leerervaringspotje gemaakt. Daar krijgt Energiek Nagele nu geld uit, om de extra kosten te kunnen betalen. "We hadden eigenlijk een potje onvoorzien moeten opnemen in onze begroting. Maar ja, dit is ook niet ons dagelijks werk. We hadden de focus er dus niet op. Maar al doende leren we dus," besluit Bergboer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel