Projectontwikkelaar Hortus gaat openlijk tegen verhaal van gemeente Almere in

ALMERE • Za 22 oktober 2022 | 16:37 • Zaterdag 22 oktober 2022 | 16:37

Het overleg tussen de gemeente Almere en de projectontwikkelaar van de woonwijk Hortus lijkt muurvast te zitten. Daardoor wordt op korte termijn niet begonnen met de bouw van woningen op het voormalige Floriadeterrein. "Er is al vertraging en verdere vertraging valt te verwachten", zo geeft projectontwikkelaar Weerwater CV aan.

Weerwater CV is een samenwerkingsverband tussen de bedrijven Amvest en Dura Vermeer. In een brief aan alle raadsleden zegt Weerwater CV dat het "zich niet kan vinden" in de manier waarop het college van B en W onlangs schriftelijke vragen van de PVV heeft beantwoord.

De partij stelde de vragen nadat Omroep Flevoland berichtte dat de Weerwater CV en de gemeente een conflict met elkaar hebben.

'College spreekt niet de waarheid'
De projectontwikkelaar komt nu met een eigen antwoord op de vragen van de PVV. Erkend wordt dat er over verschillende zaken een verschil van inzicht bestaat. Maar de uitleg daarover verschilt van elkaar.

Weerwater CV zegt dat in de jaren 2019 en 2020 is gewerkt aan een plan waarin het contractueel vastgelegde aantal van 660 woningen en 42.000 vierkante meter commercieel vastgoed is ingepland.

In het najaar van 2020 heeft de gemeente volgens Weerwater CV pas aangegeven te willen praten over grotere aantallen woningen. De projectontwikkelaar zegt daar contractueel niet toe verplicht te kunnen worden worden, maar heeft wel een voorstel gedaan. Dat is eind september door de gemeente afgewezen.

Doordat de gemeente pas eind 2020 aangegeven zou hebben dat het graag meer woningen in het gebied wil, zijn de mogelijkheden volgens Weerwater CV inmiddels beperkt. Dit omdat er al ondergrondse en bovengrondse infrastructuur plus beplanting is aangelegd. Extra woningbouw zou enkel nog maar in bepaalde gebiedsdelen kunnen.

Twee verschillende verhalen
Het college van B en W schreef in de beantwoording van de PVV-vragen dat Weerwater CV zich zou onttrekken van haar verantwoordelijkheid als het gaat om zaken als parkeren en het opwekken van duurzame energie.

De projectontwikkelaar weerlegt dit: "Weerwater CV werkt conform afspraak aan het realiseren van een duurzaam mobiliteitsconcept, een energie neutrale wijk en het op termijn realiseren van geluidswerende bebouwing langs de A6."

Als het gaat om het onderhoud van al het groen dat na de Floriade is overgebleven, dan is het college van mening dat dit een taak is voor Weerwater CV. De projectontwikkelaar wil juist een stichting oprichten die daarvoor verantwoordelijk wordt.

De gemeenteraad spreekt komende donderdag over de ruzie, deels achter gesloten deuren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel