SP wil einde aan ongelijke aansluittarieven stadsverwarming

ALMERE • Do 27 oktober 2022 | 10:21 • Donderdag 27 oktober 2022 | 10:21

De Almeerse SP wil dat er een eind komt aan de ongelijkheid bij tarieven voor de aansluiting op stadsverwarming. Volgens de partij betalen Almeerders in Poort meer om op stadsverwarming aangesloten te worden dan Almeerders in Noorderplassen-West en Almere Stad. De partij vraagt daarom aandacht voor de ongelijkheid tijdens de Politieke Markt van donderdagavond.

"De aansluiting in Noorderplassen-West zal nu tegen de 5.000 euro kosten denk ik, met het huidige prijspeil", zegt fractievoorzitter Hans Everhard. De fractievoorzitter kreeg vorige week nog een mail van iemand uit Poort en die meldde dat hij inmiddels 8212 euro betaalt voor dezelfde aansluiting. "Ik zie geen enkele reden waarom dat zo is, en waarom het zo moet blijven", zegt Everhard.

Toen er in 2002 plannen waren om Almere Poort te bouwen, zou daar een eigen warmtevoorziening komen door een houtgestookte biocentrale, maar volgens Everhard bleek dat dat veel duurder zou uitpakken. "Het zou iets van 85 miljoen gaan kosten, dus dat had nooit uit gekund. Dan zou de aansluiting nog vele malen duurder worden." De gemeente besloot daarom in 2007 om een pijpleiding door het IJmeer aan te leggen, die verbonden was met de Diermercentrale. De warmte die door de centrale wordt geproduceerd, moest Almere Poort en ook de rest van de stad verwarmen. "Dus het is een beetje gek dat de warmte door dezelfde pijp komt, maar dat je wel een bijna dubbel zo hoog tarief moet betalen", zegt Everhard.

De fractievoorzitter hoopt donderdag antwoord te krijgen van het college, want deze sluit namens alle Almeerders een contract af met Vattenfall, omdat dat niet als individu kan. "Ik verwacht van het college hopelijk dat zij kunnen heronderhandelen en dat ze de tarieven naar beneden gaan bijstellen voor de mensen in Poort, want ik kan het niet verklaren."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel