Urker vissers redden Britse kajakker die dagenlang overleefde op boei

URK • Do 27 oktober 2022 | 15:30 • Donderdag 27 oktober 2022 | 15:30

Urker vissers van de kotter Madeleine hebben donderdagmorgen een Britse kajakker gered van een boei bij de Le Colbart-bank in het Kanaal. De man zei dat hij op 15 oktober was vertrokken uit de Britse kustplaats Dover. De Franse reddingsdienst CROSS Gris Nez meldde later dat de man waarschijnlijk pas twee dagen eerder, op 25 oktober, was vertrokken.

De man wilde het Kanaal oversteken in een opblaasbare kayak. Op een bepaald moment kapseisde zijn vaartuig en wist hij de boei te bereiken. De man vertelde dat hij zichzelf in leven had gehouden door mossels, wier en krabben te eten die op de boei zaten, zegt schipper Tunis de Boer in het Reformatorisch Dagblad.

De bewuste boei

Bemanning Madeleine
De Madeleine, die officieel is geregistreerd in Boulogne, trof de man donderdag rond 11 uur aan. "Ik was mijn elektronische logboek aan het invullen en zocht naar de boei die de bank markeert", zegt De Boer. Hij pakte een verrekijker en zag iemand in zwembroek op de boei zitten.

De Brit zwemt naar de kotter

Bemanning Madeleine
De schipper zegt tegen de NOS dat hij zijn ogen niet kon geloven: "Ik heb toen een geluidssignaal gegeven om te laten zien dat ik hem had gezien. Er stond best veel stroom, dus toen zijn we met de kop in stroom ernaartoe gevaren. Toen we een metertje of tien van de boei waren gooiden we reddingsboeien in het water. Die heeft-ie te pakken gekregen."

De geredde Brit

Bemanning Madeleine
De kajakker werd aan boord gehaald en was er slecht aan toe. "Wij hebben een lichaamstemperatuur van 26 graden gemeten. Praten ging moeilijk, hij zei dat hij misselijk was", aldus de Urker schipper. De geredde man had ook enorme dorst. De Franse kustwacht heeft eerst met een helikopter een arts aan boord gebracht. Later is de kajakker met de helikopter naar een ziekenhuis gebracht.

Brit ligt op Intensive Care
De lokale Franse autoriteiten vertellen aan NOS-correspondent Franck Renout dat de man naar een ziekenhuis in Boulogne-sur-Mer is gebracht en op de IC ligt: "Hij kan praten, maar is er slecht aan toe. Op basis van de gesprekken die ze met hem hebben gehad, gaan de autoriteiten ervan uit dat hij 48 uur in het water en op de boei heeft doorgebracht. Ze noemen het een zeer uitzonderlijke zaak. Eén iemand in een kajak wordt niet zo snel gezien. Die merk je bijna niet op, zeggen ze."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel