Urker werkgevers zoeken huizen voor Oekraïense werknemers

URK • Vr 28 oktober 2022 | 17:55 • Vrijdag 28 oktober 2022 | 17:55

Visverwerkende bedrijven op Urk zijn druk op zoek naar woonruimte voor Oekraïense vluchtelingen. Een groot aantal Oekraïners heeft werk gevonden in de visserijsector, maar moet nu het dorp plotseling verlaten. Op Urk werden 200 vluchtelingen opgevangen op het schip Rossini, maar de helft moest plotseling vertrekken. Op 12 november wordt het schip Rossini vervangen door een kleiner schip.

Voor de visverwerkende bedrijven komen de verhuizingen als donderslag bij heldere hemel. "Er werken ongeveer zestig of zeventig Oekraïners op Urk, waarvan ongeveer de helft plotseling moet vertrekken", vertelt Pieter Romkes van Neerlandia. Samen met andere visserijbedrijven zoals Dayseaday en Seafresh zoekt het visbedrijf naar een alternatief om de vluchtelingen op te vangen.

De Oekraïense medewerkers van Neerlandia stonden huilend aan het bureau van Romkes toen ze hoorden dat ze van Urk weg moesten. Romkes vindt het zijn plicht om zijn medewerkers te helpen. De werkgevers kunnen de hulp van de Oekraïners goed gebruiken, maar zien ook dat zij goed ingeburgerd zijn op Urk en hier vrienden hebben. De werkgevers willen daarom er voor zorgen dat de Oekraïners niet opnieuw naar een nieuwe plek moeten om hun leven op te bouwen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel