Statenleden vrezen vervolging door onduidelijkheid over geheime deal

FLEVOLAND • Vr 4 november 2022 | 15:40 • Vrijdag 4 november 2022 | 15:40

Commissaris van de Koning Leen Verbeek moet opheldering verschaffen of een stikfstofdeal met een boer uit Bant nu wel of niet openbaar is. Dat schrijven tien fracties in Provinciale Staten in een brief aan Verbeek. Statenleden zeggen zich onveilig te voelen omdat ze vervolgd kunnen worden als ze citeren uit de geheime stukken.

Nadat de provincie Flevoland de stikstofruimte kocht van de agrariër kregen de statenfracties de documenten. Die stukken werden op 7 september geheim verklaard door Provinciale Staten. De Statenleden kregen daarbij twee tegenstrijdige adviezen over hoe er met die geheime stukken moet worden omgegaan.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de documenten geheim verklaard moeten worden. Maar volgens de advocaat die Provinciale Staten bijstaat, mogen de documenten openbaar worden verklaard, omdat de procedure niet goed is verlopen.

Statenleden vrezen juridische gevolgen
Door die onduidelijkheid weten de Statenleden niet of ze uit de documenten mogen citeren in een openbare vergadering. De Statenleden zeggen zich daardoor onveilig te voelen, want citeren uit geheime stukken is strafbaar. Vanuit het provinciehuis zou ook al gedreigd zijn om aangifte te doen tegen een statenlid.

Marc van Rooij van 50PLUS is één de initiatiefnemers die de brief heeft verstuurd. Volgens hem kunnen de Provinciale Staten documenten altijd wel of niet geheim verklaren, maar dat moet gebeuren tijdens de eerste volgende vergadering nadat Statenleden documenten van Gedeputeerde Staten hebben ontvangen. Maar dat is volgens hem in dit geval niet gebeurd.

Van Rooij over de stikfstofdeal: "We hebben als Provinciale Staten informatie gekregen op voorhand, en achteraf wordt er dan geheimverklaring opgelegd. De vraag is of die geheimhouding op deze manier opgelegd had kunnen worden. Normaal is het zo dat Gedeputeerde Staten geheimhouding opleggen in hun vergadering. Wanneer die stukken dan overlegd worden aan de Provinciale Staten, dan moeten wij daar nog apart een besluit over nemen of we daar wel akkoord mee gaan."

Provinciale Statenleden hebben volgens Van Rooij een controlerende rol en daarom wil hij voor de komende Statenvergadering op 9 november antwoord van Verbeek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel